VS-China Strategische Dialoog: Vooral gepraat


Clinton en Wang


In Washington werd op 9 en 10 mei onder leiding van Staatssecretaris Clinton de derde Strategische en Economische Dialoog tussen de VS en China gehouden. Die vindt om de twee jaar plaats en werd opgestart door president Bush als Economische dialoog.Obama voegde er het strategische luik aan toe. Van Chinese zijde nam vice-premier Wang Qishan deel.

De VS hangen in hoge mate af van China om hun schatkistcertificaten te verkopen, terwijl China sterk afhangt van de groei in de Amerikaanse markt voor zijn uitvoer. Voor beide landen is de andere de tweede grootste exportpartner. Ze hebben dus alle belang bij uitpraten van talrijke potentiële en reële  conflicten.
Grote doorbraken werden niet verwacht, wel zou kunnen verder gewerkt worden op het ‘strategisch partnership dat Obama met Hu Jintao  besprak tijdens diens bezoek aan Washington begin dit jaar.
China hoopte dat er beter samengewerkt wordt voor de veiligheid in de wereld –het is ondermeer erg ongelukkig over de NATO-agressie in Libië- , en dat wederzijdse investeringen vergemakkelijkt worden.
Gedurende de openingssessie kwamen er geen verrassingen: De VS had het over de ondergewaardeerde Chinese munt en over mensenrechten, China over de overdreven Amerikaanse geldcreatie waardoor de wereldinflatie aangewakkerd wordt. De Amerikaanse Minister van Financiën gaf toe dat de VS hun schulden onder controle moeten houden, maar riep China op minder op uitvoer te rekenen.
Na de sessie ging men verder in twee groepen, één voor economie en één voor internationale veiligheid.
Over de resultaten van deze laatste groep is nog niets bekendgemaakt. Wel is geweten dat er stevig gebakkeleid werd rond mensenrechten, waarbij de Chinezen de VS-autoriteiten verwijten dat ze China niet begrijpen.
Op economisch vlak daarentegen zijn er enkele –weliswaar weinig indrukwekkende- akkoorden afgesloten. China zal er voor zorgen dat overheidsinstellingen minder Amerikaanse software pirateren. Er zal onderzocht worden hoe Amerikaanse autoverzekeraars een betere toegang tot de Chinese markt kunnen krijgen. En belangrijk, beide zijden gaan de samenwerking voor de ontwikkeling van milieutechnologie verdiepen.
China beloofde ook de interestvoeten meer de markt te laten volgen, terwijl de VS verder werken aan meer controle op de beurs. Buitenlandse bedrijven zullen meer toegang krijgen tot overheidsaanbestedingen in China. In antwoord op de klacht van China dat het Chinese bedrijven moeilijk gemaakt wordt om in de VS te investeren antwoordde minister van Financiën, Geithner, dat Chinese investeringen in de VS welkom zijn. Geithner heraalde ook nog eens voorzichtig dat de VS hopen op een snellere opwaardering van de Chinese yuan.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *