119 medicijnen op lijst voor terugbetaling in prijs gehalveerd in China

In China worden 119 medicijnen extra opgenomen in de lijst van de overheid voor terugbetaling. Bedrijven stemden in met een halvering van prijzen als voorwaarde om hun product op de lijst te krijgen.

foto Xinhua

Ziektekosten naar omlaag

Het Nationale Zekerheidsstelsel voor de Gezondheidszorg van China (National Healthcare Security Administration, NHSA) heeft dat op een persconferentie aangekondigd. De NHSA benadrukt dat dit veel patiënten ten goede zal komen omdat het de ziektekosten sterk zal drukken. Wel kan de nieuwe lijst de vraag naar medicijnen massaal doen toenemen, aangezien sommige veel goedkoper worden. Dat is al eerder het geval geweest.

Onderhandelingen

Van de nieuw toegevoegde geneesmiddelen zijn er 96 waarvan er geen generieke, goedkopere variant in China voorhanden is. Er horen ook 16 nieuwe geneesmiddelen bij die pas sinds dit jaar bestaan. Over 162 medicijnen is er onderhandeld en voor 119 daarvan werd een overeenkomst bereikt om de prijs met gemiddeld 50,64 procent te laten dalen.

Bijdrage aan strijd tegen COVID-19

De soorten geneesmiddelen die in China voor terugbetaling in aanmerking komen zijn in aantal toegenomen. Zo staan nu alle geneesmiddelen op de lijst waarmee het mogelijk is COVID-19 te diagnosticeren en te behandelen. Dat is uiteraard een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen COVID-19. In totaal kunnen patiënten voor 2.800 soorten geneesmiddelen geld terugkrijgen. Daar zijn 1.374 traditionele Chinese medicijnen met een patent bij. Ook bekende medicijnen van buitenlandse bedrijven staan nu op de lijst.

… en aan strijd tegen kanker

Een opvallende toevoeging is die van PD-1 remmers. Dit zijn producten die het immuunsysteem helpen zich te verweren tegen bepaalde soorten kanker. Dat doen ze door een mechanisme te blokkeren dat tumoren gebruiken om aan opsporing te ontkomen. Een aantal verschillende PD-1 remmers heeft ‘de selectie gehaald’. Hier betreft het uitsluitend Chinese ondernemingen. De PD-1 remmers die niet zijn uitgekozen zullen hun prijzen moeten aanpassen omdat de staatsdienst voor ziekteverzekering aan de anderen een maximumprijs heeft opgelegd.

Bronnen: Xinhua, Reuters, China Daily, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar