15-de Internetforum: zijderoute moet digitaal worden

In navolging van Lu Wei in Brussel heeft viceminister Ren Xianliang in Zhanjiang op het vijftiende Internetforum opgeroepen tot het uitbouwen van de digitale zijderoute waardoor e-commerce, nijverheidsnetwerken en internetbankieren in het buitenland wordt uitgebreid. Op het forum werd ook de onvervangbare rol van de internetmedia beklemtoond bij de dialoog tussen de volkeren. 

renxiangliang

Viceminister Ren Xiangliang


Zhangjiang dat eertijds het startpunt was van de zijderoute over zee, is de stad waar de vijftiende versie werd gehouden van het Forum on Internet Media of China. Terwijl vorige week Cyberminister Lu Wei in Brussel had opgeroepen tot het ontwikkelen van de digitale zijderoute, bracht zijn adjunct viceminister Ren Xianliang het Forum dezelfde boodschap. Daarbij moeten e-commerce, nijverheidsnetwerken en internet buiten de grenzen uitbreiden zodat meer dan een miljard internetgebruikers, zaken en investeerders verbonden worden. Hij belichtte vooral de uitbreiding vanuit het standpunt om ook de nijverheid te integreren in internet zodat een economische gemeenschap gevormd kan worden die voordelig is voor elk land.
De zijderoutes lopen door 60 landen en regio’s met een bevolking van 4,4 miljard. Ren preciseerde dat de ontwikkeling van de internettechnologie en de verspreiding van informatie in die landen en regio’s duidelijk verschilt. “Op basis van respect van hun netwerk soevereiniteit, geschiedenis, cultuur en geloof zouden de Chinese bedrijven de banden met hun tegenhangers in die landen moeten aanhalen.”, aldus nog viceminister van Cyberspace Ren.

Media

Vice-hoofdredacteur Qu Yingpu van mede sponsorend dagblad China Daily legde echter al de nadruk op de onvervangbare rol die de Internetmedia kunnen spelen bij het promoten van de dialoog tussen verschillende beschavingen. Het Internetforum nam de Zhanjiang-verklaring aan die stelt dat de media een rol spelen in het leiden van de publieke opinie en in het vergemakkelijken van internationale samenwerking. Een driehonderdtal personen namen deel aan het Forum dat georganiseerd wordt door onder meer de Cyberspace Administration of China en de All-China Journalists’ Association. Verschillende subforums brainstormden over hoe de Internetmedia in het tijdperk van de Internet Plus strategie kunnen bijdragen tot de digitale zijderoute.
Ook de cyberveiligheid kon op het Forum niet ontbreken want China telt al meer dan 650 miljoen internetgebruikers.  Hierover wordt de derde lezing door het wetgevend Volkscongres afgewacht van het 68 artikelen tellend wetsontwerp op de Cyberveiligheid. Na de derde lezing kan dit ontwerp de eerste echt wettelijke regelgeving worden op dit vlak.
Bron: China Daily
.
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *