2017: China’s buitenlandse investeringen groter dan deze in China

Een studie van de Economist Intelligence Unit (EIU) voorspelt dat China’s investeringen in het buitenland tegen 2017 groter zullen worden dan het bedrag aan investeringen dat het land zelf ontvangt. De Chinese bedragen stegen met 35% de afgelopen jaren.  chinaodi
China’s investeringen in het buitenland bedroegen vorig jaar 115 miljard $ en de studie van de Economist Intelligence Unit (EIU) raamt dat deze tegen 2017 zullen oplopen tot 172 miljard wat meer is dan de buitenlandse fondsen die China dan zou ontvangen.
China’s investeringen kwamen pas goed op gang na 2005 toen Peking de staatsondernemingen aanspoorde om te investeren in het buitenland. Tussen 2005 en 2012 groeiden deze investeringen jaarlijks aan met 35%  en klom China op dat vlak van de 16-de tot de derde plaats na de VS en Japan. In 2005 vloeide Chinees geld naar 17 hoofdzakelijk grondstoffen-rijke landen. Vorig jaar was dit aantal al aangegroeid tot 63 aldus cijfers van de Heritage Foundation. Tegen 2017 zou China tweede worden, enkel vooraf gegaan door de VS voorspelt directeur Robin Bew van EIU.
Buitenlandse investeringen in China waren een belangrijke driver van China’s ontwikkeling, aldus Bew die voorspelt dat China’s rol in de wereldeconomie helemaal zal veranderen. De EIU-studie voorspelt dat de interesse van China’s investeerders zal veranderen van natuurlijke rijkdommen naar het verwerven van markttoegang, technologieën en merken. Overigens daalt het aandeel van de staatsondernemingen en gaan ook privéfirma’s meer vreemd. Zij willen vooral leren van onderzoek & ontwikkeling aldus Bew. Vooral de VS, Singapore en Hong Kong zijn topbestemmingen.
Bron China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *