Alibaba koopt 18 % van Weibo

E-commerce gigant Alibaba heeft voor 586 miljoen $ 18% opgekocht van de populaire microblogdienst Sina Weibo. Beide partijen sloten een akkoord voor strategische samenwerking. Het aandeel van 18% zou later tot 30% opgevoerd kunnen worden.
Alibaba-Sina-Weibo De groep Alibaba is China’s dominante groep in e-commerce: vorig jaar werden via hun sites voor meer dan 1100 miljard yuan verhandeld, meer dan Amazon en eBay samen. Weibo is China’s meest populaire microblogplatform met eind 2012 500 miljoen gebruikers, 74 % meer dan het jaar voordien. Elke dag worden 100 miljoen berichtjes gepost op Weibo een combinatie van Twitter en Facebook.
Gisteren werd bekend dat Alibaba voor 586 miljoen $ een aandeel neemt in Sina Corp. Op de Sina-website staat dat beiden strategisch gaan samenwerken om hun beide voordelen in sociale netwerken en e-commerce te bundelen. Voortaan gaan ze samenwerken op het vlak van de gebruikersaccounts, uitwisseling van data, het online betalen en de online marketing. Zo willen ze een model uitbouwen van gesocialiseerde e-commerce.
De samenwerking zou naar verwachting de komende 3 jaren Weibo 380 miljoen $ bijkomend inkomen opleveren van marketing en gesocialiseerde e-commerce. Alibaba betaalde 586 miljoen $ voor de 18% die later mogelijks tot 30% kan worden verhoogd. Volgens Sinabaas Cao Guowei kan Weibo door de samenwerking stevige en fantasierijke stappen zetten bij het uitbouwen van een uniek zakenmodel. Alibabavoorzitter Jack Ma zei dat de samenwerking niet enkel Alibaba’s distributie en ontwikkeling zal ten goede komen, maar ook de Weibogebruikers meer unieke en langdurige diensten aanbieden.
Analisten zien de deal als gul en als een middel voor Weibo om te concurreren met Tencents populaire WeChat. Sina’s aandelen daalden het afgelopen jaar met 15 %. Vorig jaar besliste Weibo al te gaan samenwerken met zoekmachine Baidu.
Bronnen: Peoples Daily, SCMP, Techinasia, Wikipedia
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *