Sociale woningen moeten af

De regering kondigt een bouwstop af voor overheidsgebouwen daar waar de aanleg van sociale woningen bij de opgelegde planning achterblijft. Er moeten dit jaar en tot en met 2016 zesendertig miljoen sociale woningen bij komen. Tien miljoen moeten er in 2011 al af zijn. Tegen 2020 moeten er voor 20% van de totale stedelijke bevolking goedkope woningen met subsidie beschikbaar zijn. Naargelang de behoefte kan dat cijfer van stad tot stad variëren. Deze bouw van kwaliteitswoningen moet gecontroleerd gebeuren en men moet er op kunnen vertrouwen dat de oplevering op tijd gebeurt.
Dit project wil een antwoord zijn op de klachten over onroerendgoedprijzen die de pan uitrijzen. Gu Yunchang, de vicepresident van de Chinese Onroerend Goedvereninging, verwijt ambtenaren dat ze de opdracht niet ernstig nemen en hun inkomsten verspillen aan luxueuze kantoren. Op dit moment is er een ernstig tekort aan betaalbare woningen: nog maar 7 % van de stadsbevolking kan er gebruik van maken. Aan 86% van het geplande aantal huizen wordt er al gewerkt volgens het bevoegde ministerie.
Gu voorspelt dat de sociale woningbouw de markt weinig zal beïnvloeden. De doelgroep is niet die van mensen die zich een commercieel interessant pand kunnen veroorloven. Om de onroerendgoedmarkt te laten afkoelen zouden volgens hem burgers die zich een niet-gesubsidieerde woning kunnen permitteren de toelating moeten krijgen om een sociale woning te kopen: dat zou de vraag naar onroerend goed laten afkoelen. Bovendien zijn er nog meer maatregelen in die zin nodig: limieten op de toegestane verwerving en op het bezit van eigendom.
De centrale regering wil het huizenproject afdwingen en de lokale overheden verplichten om de voorrang te geven aan het voorzien van sociale appartementen voor mensen met een laag en gemiddeld inkomen, pas afgestudeerden en migranten. Dit is een reeks van maatregelen die moeten zorgen voor een beter sociaal, maar ook economisch evenwicht. Het is beter voor economie dat burgers hun geld aan andere zaken kunnen uitgeven dan aan huren.
Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

3 comments for “Sociale woningen moeten af

  1. Weeral één van de zovele schitterende beslissingen van de Chinese regering.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *