Pr-bedrijf ziet vertrouwen in China groeien

De jaarlijkse trustbarometer van Edelman is uit. De lezervriendelijke pdf toont interessante statistieken over de mening van hoogopgeleiden over banken, regering en media in een aantal landen met een groot bbp, dus ook China.
Het gerespecteerde Amerikaanse pr-bedrijf Edelman (klanten o.a. UPS, Microsoft, Kraft, Starbucks, Walmart, Shell en ideële ngo’s zoals de Amerikaanse Hartstichting) publiceert elk jaar een rapport met een ‘barometer’ over vertrouwen en instellingen. Vijfduizend respondenten in 23 landen van vijf continenten, tussen de 25 en de 64 hebben hun mening gegeven. De groep is niet representatief voor de hele bevolking. Het gaat om personen die in de diensten van Edelman zouden kunnen geïnteresseerd zijn of van wie je een meer dan gemiddelde belangstelling voor politiek en maatschappij kunt verwachten: hoogopgeleid, in de top 25% van de inkomens van elke leeftijdsgroep en elk land. Over de hele wereld neemt het vertrouwen in ngo’s, de zakenwereld, de regering en de media toe! Dat is echter bijna uitsluitend te danken aan de toename van het vertrouwen in de landen met opkomende economieën, zoals de BRIC-landen. In drie statistieken maakt China een erg goede beurt. Het vertrouwen in de banken in GB bedraagt 16%, in de VS 25%, in India 87% en in China 90%. Het vertrouwen in de regering is in Frankrijk 19%, in Duitsland 33%, in de VS 40%, in India 44%, in Brazilië 85% en in China 88%. Het vertrouwen in de media bedraagt in GB 22%, in de VS 27%, in Duitsland 37%, in India 50%, in Brazilië 73% en in China 80%. In de Trust Barometer Index, die de verschillende statistieken samenvat staat Brazilië op nummer 1, met een cijfer 80 (Sinds 2008 is Brazilië overigens opmerkelijk gestegen van een achtste plaats met cijfer 48). China komt op de tweede plaats met cijfer 72. Nogmaals: niet representatief, wel de moeite waard om kennis van te nemen en rekening mee te houden.
Bronnen:
M. Vandepitte in De Wereld Morgen http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/01/13/wist-je-dat-duitsland-zeer-goed-verdient-aan-de-crisis-terwijl-de-steun-voor-het
http://www.edelman.com/trust/2011/uploads/Edelman%20Trust%20Barometer%20Global%20Deck.pdf
www.extendlimits.nl/
www.comunicationline.nl

vertrouwen in de media

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *