Op een groen blaadje 65

Tweede golf windmolenprojecten

Minister Liu Tienan van Energie heeft bekend gemaakt dat China binnenkort de tweede golf windmolenprojecten zal opstarten waarin het vijfjarenplan voorziet. De eerste groep die aangekondigd werd in augustus 2011 had een totale capaciteit van 28 miljoen kW. In 2011 kwam er 20 miljoen kW bij, meer dan in 2010. Velen waren echter niet verbonden met het elektriciteitsnetwerk. Vorig jaar zou China 70 miljard kWh opgewekt hebben via windmolens, 40 % meer dan het jaar voordien. Het ministerie werkt zowel aan een betere verbinding met het netwerk als aan breedschalige opslagvoorraden voor energie. Tegen 2015 zou China 100 miljoen kW geïnstalleerde capaciteit moeten hebben die jaarlijks 190 miljard kW elektriciteit leveren. Deze week heeft overigens Leting (Hebei) de toelating verkregen om een offshore station te mogen bouwen van 300 mW. Kost 5,7 miljard yuan.
Naar switch in soorten zonnepanelen

Polykristallijne dunne film zal de gangbare polykristallijne zonnecellen vervangen op daken. De komende 10 jaren wordt verwacht dat de verkoop van deze zonnepanelen op basis van dunne film 100 miljard yuan zal bedragen. De energieproductie van zonnesystemen op daken zal de komende 5 jaar 3 miljoen kW belopen om tegen 2020 25 miljoen te bereiken, 80 maal meer dan de huidige 300.000 kW. In 2010 kwam 95 % van de gangbare polykristallijne  en nauwelijks 5 % van de dunne film, maar dat percentage zal almaar stijgen. De prijzen ervan gaan ook zakken. Leidend producent Fengfan heeft naar verluidt 100 miljoen yuan geïnvesteerd in deze vorm van zonnepanelen.
Hangzhous westelijk-meer beter beschermd

Voor Hangzhou’s UNESCO-werelderfgoed,  het Westelijk Meer is er een nieuwe regelgeving afgekondigd die een betere bescherming biedt: het aantal toeristen wordt beperkt evenals het aantal auto’s en boten dat mag rijden of opereren rond de zone van 3300 ha. Het meer werd pas op 24 juni 2011 tot Werelderfgoed bevorderd. Overdadige commerciële uitbating wordt vermeden onder meer door het beperken van exclusieve clubs in het gebied en door het neerhalen van een te opdringerig hotel. Jaarlijks bezoeken 30 miljoen toeristen het Westelijk Meer.

Veiligheid vlees prioritair
6 betrokken ministeries gaan gedurende de periode van het lentefestival vooral de veiligheid van het vlees controleren. De 6 departementen begonnen hun maandenlange campagne nadat in oktober clenbuterol bij boeren in Henan werd ontdekt. Vooral de slachthuizen en de vleesverwerking zullen in de gaten worden gehouden, meer bepaald de onwettelijke slachthuizen en sub standaard verwerkers, aldus viceminister van Handel Jiang Zengwei. China heeft meer dan 18.000 slachthuizen en vleesverwerkers en zal vooreerst strikter de goedkeuring regelen van nieuwe slachthuizen . Zij die minder dan 200.000 varkens of schapen slachten; 50.000 koeien, of 20 miljoen gevogelte krijgen geen toelating. De vorming van grote slachthuizen en verwerkers wordt aangemoedigd. Tegen juni zou alle vlees in de steden moeten komen van toegelaten verwerkers en in de rurale kantons tegen eind 2012. Sedert het begin van de campagne werd in Jiangsu 6400 kg sub standaard varkensvlees in beslag genomen en in Guangxi sedert juli 2011 al 72.000 kg. Er bestaat een hotline om onwettelijk vlees te signaleren.
Tycoon gooit het op energiebesparing

Op Internet verscheen een filmpje dat toont hoe een geprefabriceerd hotel van 5 sterren werd opgebouwd door 200 personen in 15 dagen nabij het Dongting meer in Hunan. Miljardair Zhang Yue tevens baas van de aircogroep Broad beweert dat deze bouwsnelheid energie en grondstoffen spaart en dat zijn prefab zes maal groener is dan de meeste Europese gebouwen. In 2013 worden gebouwen met vierdubbele beglazing en energiebesparende belichting zijn belangrijkste business. Dan zal hij 20 dergelijke gebouwen neerzetten per maand en dit wordt 50 gebouwen in 2014, aldus nog Zhang aan AFP. Zhang won voorheen een UNO milieuprijs en zijn Broad Group stelt 10.000 personen te werk. De groep telt nu 3 vestigingen en hij hoopt dit uit te breiden tot 40.  (Bron afp)
Ecozones met Franse steun

CEOs van 30 Franse bedrijven vergaderden recentelijk in Chengdu over hoe ze China’s groene ontwikkeling kunnen bevorderen. Op de conferentie tekenden de “China Energy Conservation and Environmental Protection Group” en de Franse groep Lafargue een raamwerkconventie tot samenwerking betreffende energiebesparing en leefmilieu. De provincie Sichuan is van plan 10 ecozones te lanceren waaronder de eerste in hoofdstad Chengdu waar de conferentie plaats vond. In november laatstleden tekenden het Chinese ministerie van Handel met het Franse ministerie van Financiën een akkoord om gezamenlijk ecozones op te zetten in Chengdu, Chongqing en Shenyang.
Twee nieuwe eco-steden
Het World Resources Institute (WRI) zet van zijn kant een vijfjarenprogramma op ter lancering van ecosteden in China, Brazilië en Indië. In China zijn de steden Chengdu en Qingdao. Ook de Caterpillar Foundation draagt 12 miljoen $ bij tot het project. In China wordt samengewerkt met de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie. Voorspeld wordt dat in 2030 70 % van de Chinese bevolking in de steden zal  leven. Het WRI zal blauwdrukken opstellen voor de 5 centra en deze ervaringen nadien populariseren in andere steden.

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Op een groen blaadje 65

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.