De sociale stand van zaken 19

Betere bescherming gedetineerden
–De rechten van gedetineerden voor kleinere vergrijpen worden verbeterd. Zij die bijvoorbeeld de openbare orde verstoren kunnen tot 15 dagen aangehouden worden. Volgens de regelgeving mogen de bewakers hen niet uitschelden, misbruiken of fysieke straffen opleggen. De gedetineerden moeten op de hoogte gesteld worden van hun rechten en ook hun familie dient tijdig worden verwittigd. De detentiecentra moeten fysieke en culturele activiteiten organiseren waaronder minstens 2 uur per dag activiteiten buiten. De drugverslaafden behoren een aangepaste behandeling te krijgen. De nieuwe regelgeving gaat in op 1 april.
Meer studietoelagen in beroeps
–China is van plan om meer toelagen uit te trekken voor arme studenten in het beroepsonderwijs. 3,95 miljoen leerlingen uit arme gezinnen genoten vorig jaar van gratis beroepsonderwijs. Dit is een vijfde van het totaal aantal leerlingen en het totaal bedrag was  7,9 miljard yuan. Anderzijds genoten 9 miljoen leerlingen voor 13 miljard studiebeurzen
Guangdong heeft arbeiders te kort
De provincie Guangdong heeft 800.000 werkers te kort. Meest getroffen zijn de arbeids- en diensten-intensieve sectoren waaronder textiel, catering en schoenmakers. Verwacht wordt dat het tekort erger wordt in de toekomst.
Shenzhen test erkenning Ngo’s
Shenzhen is een voorloper betreffende de hervorming van de erkenning voor sociale organisaties. 8 types sociale organisaties kunnen zich direct registreren zonder vooronderzoek. Shenzhen hervormt al sinds 2004 de erkenning van de sociale organisaties. Het begon met nijverheidsverenigingen en in 2008 volgden sociale, economische en welzijnsverenigingen. Binnenkort volgen nog culturele, en ecologische en sportorganisaties. In het vorig systeem moest een vereniging een superviserende dienst vinden die fungeerde als peter, maar nu is dit afgeschaft te Shenzhen.
Migranten verdienen 21 % meer
Volgens gegevens van het ministerie verdiende de gemiddelde migrant vorig jaar 2049 yuan per maand, wat een vooruitgang is met 21 %. Het aantal migranten nam vorig jaar toe met 4,4 % tot 252 miljoen.
Vrouwen bezetten mannen-Wc’s
In de stad Kanton hebben vrouwelijke hogeschoolstudenten geprotesteerd voor meer vrouwentoiletten. De huidige ratio mannelijke/vrouwelijke is 1/1 maar ze voelen zich hierdoor benadeeld. De vrouwen staan meestal aan lange files en tijdens de bezetting van de mannentoiletten werden de mannelijke gebruikers gevraagd enkele minuten te wachten. Ondertussen is de toiletbezettingsbeweging overgewaaid naar Peking en Zhengzhou. Studente Li Maize is de organisator achter de beweging en ze streeft naar een ratio ½ om de wachttijd in te korten.
Gepensioneerdenprotest
Duizenden gepensioneerden van het aannemingsbedrijf Gezhouba, de aannemer van de Gezhouba dam en nadien een belangrijke aannemer voor de drie-engtendam, zijn op Yichang op straat gekomen voor een betere berekening van hun pensioenen. Wie van 2006 of vroeger op pensioen ging, krijgt 1500 yuan per maand, wie erna op pensioen ging 3000 yuan. Ook hun ziekteverzekering is niet goed en ze moeten teveel betalen voor water en elektriciteit in hun bedrijfswoningen. De firma telt 35.000 gepensioneerden. De betogers blokkeerden volledig het verkeer en meer dan 600 politiemensen waren nodig om de orde te herstellen. Er werden geen incidenten gemeld.Gezhpouba groep heeft aanvaard 60 afgevaardigden van de betogers te ontvangen om besprekingen te houden.Er zou een compromis zijn, maar men discussieert nog hoe snel dit operationeel kan worden. Dit herinnert ons eraan dat naast de nationale en provinciale  intersectoriele penssioenregelingen er nog aparte pensioenstelsels bestaan bij de grote staatsbedrijven.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *