Li Keqiang in Rusland

Sinds donderdag 26 april is vicepremier Li Keqiang in Rusland. Vandaag 30 april gaat hij naar Hongarije en dan komt hij naar België, onder andere voor een ontmoeting met leiders van de EU.
De Europese rondreis van Li, ooit gedoodverfd als opvolger van Hu Jintao, tegenwoordig als opvolger van Wen Jiabao, zal in totaal negen dagen duren. De afgelopen dagen heeft Li ontmoetingen gehad met de Russische president Medvedev en premier en verkozen president Putin, met andere politieke leiders, zakenlui, academici en studenten. China en Rusland hebben 27 handelscontracten afgesloten ter waarde van 11,3 miljard euro. De bilaterale handel tussen de twee landen is in een jaar met 42.7% toegenomen tot bijna 60 miljard euro, wat China tot de belangrijkste handelspartner van Rusland maakt. De zich uitbreidende samenwerking verloopt op de terreinen van financiën, rechtstreekse investeringen, energie, machines en elektronica. In een toespraak aan de Universiteit van Moskou heeft Li Keqiang het gehad over de thema’s vrede, ontwikkeling en samenwerking. In zijn ogen is de groeiende verstandhouding en samenwerking tussen Rusland en China een aspect van ‘een hoofdstroom in de internationale politiek die streeft naar een harmonieuze wereld die een duurzame vrede en gedeelde welvaart kent.’ ‘Door samenwerking krijgen beide landen de kans hun respectievelijke eigen competitiviteit te verhogen. De beide landen kunnen elkaar ook op het vlak van internationale politiek steunen in hun streven naar het respect voor de principes van de Verenigde Naties en het eerbiedigen van de grondregels voor internationale betrekkingen’. Driehonderd studenten van de Staatsuniversiteit van Moskou hebben meteen een uitnodiging gekregen voor een bezoek aan China.
Nog een teken van het intenser wordende partnerschap tussen China en Rusland waren de oefeningen gehouden door de marines van de beide staten in de Gele Zee (tussen China en Korea). Die oefeningen, waarbij met echte munitie werd geschoten, waren afgerond met een gezamenlijke parade op zee. De Chinese media besteden veel aandacht aan het bezoek van de vicepremier en aan de warme relaties. Het commentaar in de China Daily sprak van ‘nauwere samenwerking in multilaterale verbanden, o.a. de Shanghai Cooperation Organization’ en ‘het samen op weg gaan naar een multipolaire wereld’.
Bronnen: Xinhua, BBC

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *