Beroering rond activa Xi's familie

Bloomberg publiceert een rapport over het fortuin van familieleden van huidig vice-president en toekomstig president Xi Jinping. Het artikel dat het rapport voorstelt was  op het internet in China ontoegankelijk.

Qi Qiaoqiao als MBA studente


Xi zelf, zijn vrouw (een bekende zangeres) en hun dochter zijn niet rijk. Er is ook geen enkele aanduiding dat Xi ergens tussenkwam om in het voordeel van zijn familie te pleiten.Toen hij partijsecretaris van de provincie Zhejiang was leidde hij daar in 2004 een anti-corruptie- campagne.Xi is de zoon van partijveteraan Xizhongxun die nog meevocht voor de bevrijding en in 2005 op zijn 92ste overleed. De dochter van Xi studeert anoniem aan Harvard.
Xi heeft een oudere zus Qi Qiaoqiao die met haar man een succesvolle zakencarrière opgebouwd heeft. Bloomberg is de gepubliceerde documenten van en over firma’s wereldwijd gaan doornemen om daarvan een beeld te construeren. Ze hebben een belang van 18% in een firma voor de ontginning van zeldzame aardmetalen in Jiangxi en 99% belang in een vastgoedfirma in Shenzhen, die ook eigenaar van een prestigeproject in Beijing is. Het gaat hier over firma’s met activa in de grootteorde van miljarden yuan. Hun dochter heeft aandelen met een huidige beurswaarde van 120 miljoen yuan hebben in een elektronicabedrijf in Beijing. Ook in Hongkong zouden ze via patrimoniumvennootschappen verschillende villa’s en appartementen bezitten. Een andere schoonbroer van Xi, Wu Long was tot voor kort voorzitter van de raad van bestuur van een beginnende firma voor telecom-apparatuur die belangrijke contracten met staatsbedrijven afsloot. Die firma was eigendom van aangetrouwde familie van Wu.
Bloomberg klaagt dat het moeilijk was al deze gegevens te traceren, en suggereert – zonder het expliciet te vermelden- dat men in China geprobeerd heeft informatie over de financiële situatie van mensen uit de omgeving van Xi te laten verdwijnen; ook het artikel over het rapport (zie link hieronder) was na verschijnen niet beschikbaar in China via het normale internet.
http://www.bloomberg.com/news/2012-06-29/xi-jinping-millionaire-relations-reveal-fortunes-of-elite.html

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *