De stand van zaken 101

Staking wil NVC-Lightingbaas terug
–Bij NVC-Lighting voeren personeel en verdelers actie om voormalige baas Wu Changjiang terug aan de macht te krijgen. Stichter Wu was onder beschuldiging van corruptie de deur gewezen door nieuwe aandeelhouders SAIF Partners en Schneider Electric. De verkoopcijfers onder het nieuwe bestuur gingen echter bergaf. Nu staakten niet enkel werknemers in vestiging te Huizhou en 36 andere plaatsen, maar ook verdelers stopten hun bestellingen en dit gesteund door een gedeelte van de raad van bestuur. Verweten wordt dat de huidige baas Yan -een voormalig directeur van Schneider Electric- geen ervaring heeft in de belichtingssector. Sinds het vertrek van Wu daalde de waarde van de aandelen met een derde. Verwacht wordt dat de actie kan lukken omdat het verdeelnetwerk met 2000 winkels dat Wu had opgebouwd, een belangrijke actiefpost is. Wu heeft nog het meest aandelen met 19 %, huidig directeur Yan 18 % en Scheider 9%. De groep maakte vorig jaar 589 miljoen $ inkomen. (SCMP)
Adidas sluit Suzhouvestiging
–Adidas sluit zijn fabriek in Suzhou, de enige in China, wegens de gestegen loonkosten. Een arbeider in een dergelijke fabriek in China zou vandaag tussen 2000 en 3000 yuan verdienen, (250-375 euro) terwijl dit in Cambodja 60% minder bedraagt. De sluiting betekent niet dat Adidas geen Chinese producten meer verkoopt. Adidas heeft nog meer dan 1175 winkels, 6700 verkooppunten waarvan meer dan 300 zelfstandige leveranciers. Tegen 2015 zijn 2500 winkels gepland. De NIKE-concurrentie sloot zijn fabriek in Taicang al in 2009.(Global Times)
Buitenlandse investeringen: FDI en ODI
Buitenlandse bedrijven hebben in het eerste semester voor 59,1 miljard dollar in China geïnvesteerd. Dat is 3% minder dan een jaar voordien. De EU tekent daarvan voor slechts 3,52 miljard, echter wel een stijging van 1,6%. De daling kwam er vooral vanwege Aziatische investeerders, die zich voor liefst 15% minder engageerden. De Chinese investeringen in het buitenland (ODI) echter stegen met 48,2%. Ze bereiken nu 35 miljard $. Hongkong, Asean, de VS en Rusland waren de belangrijkste bestemmingslanden.
DHL: straks ook in Shenzhen
DHL heeft nauwelijks haar nieuw centrum in Pudong ingehuldigd, of deze week werd de oprichting van een logistiek centrum getekend namelijk te Shenzhen. Het zal zich bevinden in de nieuwe Qianhai-zone. De Chinese regering wil van Qianhai een pionierszone maken waarbij Hong Kong samenwerkt met China. DHL denkt er aan om in deze zone haar regionaal hoofdkwartier uit te bouwen. Concurrent FedExpress wil nu ook in Pudong een distributiecentrum.
ZTE ontslaat 10.000
Telecomgigant ZTE is van plan om dit jaar 10.000 personen te ontslaan nadat buitenlandse uitbreiding tegen viel. Naar verluidt zou de nettowinst gedurende het eerste semester 80 % lager liggen dan vorig jaar. ZTE stelde zich in april als doel om tegen 2015 de derde grootste aanbieder van Gsm’s te worden, maar ondervindt sterke concurrentie in deze sector die de helft van het inkomen oplevert. Ook de zwakke Europese vraag speelde parten en het 180 miljoen yuan minder inkomen door waardeverlies van de Chinese munt. Naar eigen zeggen zou ZTE toch in de wereld het meest afspraken hebben met operatoren qua installatie van 4G-netwerken.
Silicon Valley te Chengdu?
Toen Apple in april een lijst bekend maakte van top 100 Apple-ontwikkelaars, stonden 8 firma’s in deze top 100. De National Business Daily belicht twee firma’s Tap4Fun en Dolphin die zich beiden in Chengdu ’s hightech zone bevinden. Het is de bedoeling van de lokale autoriteiten om binnen de vijf jaar er een “Silicon Valley” van Westelijk China van te maken waarin 100.000 personen werken. Om mobiele internet-firma’s te helpen heeft Chengdu 1 miljard yuan opzij gezet.
Kredietkaarten: WHO stelt China in ongelijk
De Wereldhandelsorganisatie heeft de VS grotendeels gelijk gegeven in een klacht tegen China wegens het afgrendelen van de lokale markt van betaalkaarten. Jaarlijks gebeuren in China meer dan 1000 miljard betalingen via kaarten.  China vereist dat alle kaarten waarmee men betalingen in Chinese yuan kan maken, het logo van China Union Pay (CUP) dragen en dat alle betaalterminals compatibel zijn met CUP kaarten. Dit mag volgens de WHO niet. De VS stelde dat door deze maatregel China buitenlandse firma’s uitsluit van het betaalverkeer in yuan en zo een algemene monopoliespeler creëert, doch het WHO verdict gaat niet verder dan een monopolie in ‘bepaalde types’ van betaalverkeer in yuan. China heeft verklaard het besluit ernstig te zullen bestuderen en heeft nu 60 dagen om in beroep te gaan. (AFP)
Chinezen samen rijker dan Amerikanen
Het totale vermogen van de Chinese gezinnen in 2010 bedroeg 69.000 miljard dollar, aldus het Chinese Household Finance Survey Center. Amerikaanse gezinnenkomen allen samen slechts aan 57 miljard, volgens de Federal Reserve statistieken. Echt verbazend is dat niet want er zijn vier keer meer Chinese gezinnen, waarvan geweten is dat ze in verhouding veel meer sparen dan de Amerikaanse (China Daily)
Gas import 44.6% omhoog
China heeft gedurende het eerste semester 19,8 miljard m3 aardgas ingevoerd, wat een verhoging is met 44 % op jaarbasis aldus China Business News. Het totale aardgasverbruik bedroeg 72 miljard m3 wat 15 % meer is. Naar de toekomst toe wordt verwacht dat de kloof eigen productie en verbruik nog toeneemt.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *