Laojiao opnieuw onder vuur

Het systeem van ‘heropvoeding door arbeid’ of ‘laojiao’ komt steeds meer onder vuur te liggen. De aanleiding is deze keer het geval van een moeder van een verkracht meisje van 11 jaar, die wegens herhaalde petities 18 maand heropvoeding kreeg.
De vrouw had de lokale politie beschuldigd van schriftvervalsing om de daders van de ontvoering en verkrachting zoveel mogelijk uit de wind te zetten. Na haar veroordeling kwam op het internet een storm van protest los – alleen al op sina weibo meer dan 700.000 reacties- en ze werd intussen vrijgelaten, ‘omdat haar dochter –inmiddels 17 jaar- haar zorgen nodig heeft’.
Het systeem van heropvoeding door arbeid laat de politierechter toe iemand voor kleine inbreuken tot drie jaar dwangarbeid te laten verrichten, en indien men vindt dat het gedrag van de betrokkene tijdens die periode slecht is, kan er nog een jaar verlenging bij komen. Volgens een officieel tijdschrift van het Ministerie van Justitie werd in 2005 het systeem 580.000 keer toegepast, waarvan de helft op drugsverslaafden.
Aansluitend bij het publieke protest hebben ook enkele prominente advocaten hun stem laten horen. Li Fanping, die in Beijing vooral gediscrimineerde hiv-dragers verdedigt, vindt het erg dat de politierechter geen schriftelijk vonnis met argumentatie moet afleveren. Hij schreef een brief aan de ministeries van Openbare Veiligheid en van Justitie en liet die door een aantal collega’s ondertekenen. Er kwam nog geen reactie. In de brief wordt het gebrek aan transparantie van en het gebrek aan controle op het systeem van heropvoeding door arbeid aangeklaagd. Iedereen die voor een politierechter komt zou juridische bijstand moeten krijgen. Personen boven 60 zouden niet meer onder ‘heropvoeding door arbeid’ mogen vallen. Idealiter zou vrijheidsberoving alleen mogen na vonnis door een volwaardige rechtbank, maar dat is niet onmiddellijk realiseerbaar, dus pleit hij in eerste instantie voor hervormingen van het huidige systeem.
De voorbije jaren heeft ook een aantal leden van het Nationale Volkscongres de zaak al aangekaart en hervormingen gevraagd. Onder meer Ying Yong, de voorzitter van het Hooggerechtshof van Shanghai. Volgens hem was het systeem vroeger nuttig maar heeft het zijn tijd gehad. Zo is het onlogisch dat men voor sommige misdrijven met zes maanden gevangenis weg komt, terwijl men voor ‘kleine inbreuken’ die niet de moeite waard zijn om voor een echte rechtbank te brengen, tot drie jaar heropvoeding door arbeid kan krijgen. Hij betreurt het dat de nieuwe Wet op de Administratieve Aanhouding van 2012 het systeem niet aangepakt heeft. Sinds 2005 staat er een hervorming van de laojiao op de agenda van het Nationaal Volkscongres maar door te veel meningsverschillen is er nog steeds geen concreet voorstel. Een groot meningsverschil is welk ministerie de laojiao zal besturen en wie het recht heeft dit soort bestraffing uit te spreken.
Bronnen: China.org.cn en China Daily
http://europe.chinadaily.com.cn/china/2012-08/16/content_15679399.htm

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *