3 astronauten naar ruimtestation gestuurd

China heeft met de Shenzhou 12 succesvol drie astronauten vanuit de Gobi-woestijn naar het Tianhe ruimtestation gestuurd waar ze 3 maanden zullen verblijven. De Shenzhou heeft al de automatische docking verwezenlijkt met het Tianhe ruimtestation. Het was vijf jaar geleden dat China nog astronauten de ruimte instuurde.

De astronauten werken in het ruimtestation

De Shenzhou 12 werd vanuit het Jiuquan Satellite lanceerstation nabij de Gobiwoenstijn de ruimte ingestuurd met de Long March-2F Y12 draagraket.  De raket wordt bemand door drie astronauten: twee veteranen en een nieuweling. Nie Haisheng heeft al de ruimte bezocht in oktober 2005 en in juni 2013. Liu Boming deed met Zhai Zhigang in 2008 door de Shenzhou 7 mee aan de eerste ruimtewandeling van China. Het nieuwe gezicht is dat van Tang Hongbo. De drie astronauten van de Shenzhou-raket zullen drie maanden in de ruimte blijven. Ze zullen onderhoud -en hersteltaken uitvoeren, apparaten schakelen en ook wetenschappelijke experimenten doen. 6,5 uur na de lancering werd al de automatische docking verwezenlijkt van de Shenzhou met de kernmodule van het ruimtestation. Het was de eerste keer sinds 5 jaar dat China astronauten de ruimte inzond. De vlucht is meteen de derde etappe van elf missies voor de uitbouw van het ruimtestation Tianhe dat op 29 april de ruimte werd ingestuurd.  

De Shenzhou 12 bestaat uit drie delen: een orbiter module, een terugkeer module en een voorstuw module en telt 14 subsystemen aan boord. Ook de veiligheidssystemen werden verbeterd. Er staat in geval van nood een Shenzhou-raket klaar die binnen 8 dagen kan gelanceerd worden als backup. De coating die ook nieuw is, maakt gebruikt van nieuwe materialen die resistenter zijn tegen hitte, koude en stralingen. De combinatie van Shenzhou en Tianhe zal gedurende drie maanden blijven rondcirkelen, een première in de Chinese ruimtevaart. De huidige drie astronauten zullen later afgewisseld worden door drie andere. De huidige bemande Shenzhou-vlucht zal een solide basis leggen voor de latere missies ter uitbouw van het ruimtestation dat bedoeld is om tien jaar te functioneren.

Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *