Paranoïde vervolging loopt uit op sisser.

De eerste Amerikaanse vervolging van een Chinese wetenschapper onder het speciale ‘China Initiative’ tegen economische spionage is op een sisser uitgelopen. De jury van de rechtbank in Knoxville nam geen beslissing. De verantwoordelijke FBI-agent moest ook toegeven dat hij valse documenten ten laste geproduceerd had.

Hu Anming

Dr. Hu Anming is een Chinese Canadees die sinds 2013 werkte voor de University of Tennessee in Knoxville (UT). Als erkend expert in braseren (hardsolderen), gaf hij lezingen in de hele wereld.
Toen hij weigerde in te gaan op een FBI-voorstel om te spioneren voor de Amerikaanse regering werd hij twee jaar lang lastig gevallen en gestalkt, waardoor zijn reputatie en internationale carrière kapot gemaakt werden. Hij werd door de universiteit ontslagen. Toen na twee jaar onderzoek nog geen bewijzen van spionage voor China gevonden werden, werd Hu uiteindelijk aangehouden wegens fraude ten nadele van de NASA.

Geen spionage? Dan maar iets anders!

De aanhouding gebeurde op basis van een wet uit 2011 die de NASA verbiedt geld te spenderen aan onderzoek door Chinese organisaties. Die wet werd sinds de regering Trump onder het ‘China initiative’ gebruikt om Chinese professoren en onderzoekers aan Amerikaanse universiteiten lastig te vallen. Hu werd er van beschuldigd tegenover UT en de NASA verborgen te hebben dat hij een deeltijdse lesopdracht had aan de Beijing University of Technology en pleegde dus fraude. Gedurende een aantal jaren gaf hij telkens 20 uur les over zijn specialiteit. In totaal spendeerde hij 83 dagen in China sinds 2012.

Beschuldigingen zonder grond, valse bewijzen

Het bleek echter dat Hu op verschillende formulieren van UT wel degelijk zijn band met de universiteit in Beijing vermeldde, en dat hem verzekerd was dat hij als Canadees personeelslid van UT niet onder de wet van 2011 viel.

Tijdens de rechtszitting moest de verantwoordelijke FBI agent Kujtim Sadiku tijdens een ondervraging door de advocaat van de verdediging bovendien toegeven dat hij een valse powerpoint gemaakt had om tegenover UT te bewijzen dat Hu een spion was. Op basis van dit document was dr. Hu ontslagen.

De jury in de rechtbank slaagde er niet in tot een unaniem oordeel te komen. De verdediging heeft aan de professionele rechter gevraagd de zaak stop te zetten.

De vervolging van professor Hu deed in de VS zelf stof opwaaien. Onder meer door APA (Asian Pacific Americans) werden donaties verzameld om zijn juridische bijstand te organiseren;

Bron: Knoxville News sentinel

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *