3000 ambtenaren betrapt op corruptie rond stimuleringsplan

Het stimuleringsplan dat vorig jaar de economie weer op de groeirails heeft gezet, zette ook ambtenaren aan om met gelden te knoeien. Meer dan 3000 ambtenaren werden betrapt en met hun gesjoemel was een bedrag gemoeid van 467 miljard €.

Vastgoed: hoge corruptie

Vastgoed: hoge corruptie


Het stimuleringsplan omvatte een som van 4000 miljard yuan en het plan bevatte onder meer overheidsopdrachten, altijd een gevaar voor omkoperij. De cijfers over de corruptie bij het stimuleringsplan werden bekendgemaakt door Hao Mingjin, viceminister van China’s ministerie van Toezicht, dat de actie tegen de corruptie leidde. Meer dan 3000 gevallen wachten op berechting. Hao deelde ook mee dat de wanpraktijken vooral hoge bedragen betreffen in de bouwsector. Hij citeerde een 22-tal gevallen uit die sector waarbij het gemiddelde omkoopgeval een cijfer van 5,5 miljoen yuan bedroeg. De absolute topper was een corruptiegeval in Chengdu, met 22 miljoen in ruil voor grondrechten. Deze werd reeds veroordeeld tot de doodstraf met uitstel. Officials van Suzhou en Chefeng kregen levenslang voor analoge gronddeals. De uitspraak tegen de viceburgemeester van Zengzhou, die 19 miljoen aannam voor het goedkeuren van een grondtransactie, laat nog op zich wachten.
In de ranglijst van corruptie uitgegeven door ‘Transparency International’ staat China op de 72e plaats op 179 landen inzake  omkoperij.  “Ongeveer 10 % van de overheidsuitgaven, contracten en transacties wordt naar schatting gebruikt als smeergeld en steekpenningen of wordt gewoon gestolen. Ook al heeft de Chinese overheid meer dan 1200 wetten, regels en richtlijnen ter bestrijding van corruptie, de uitvoering ervan is schaars en ineffectief. De kans dat een corrupte ambtenaar naar de gevangenis gaat, bedraagt minder dan 3 %. Hierdoor is corruptie een misdaad met een hoog rendement en een laag risico”, aldus nog een topman van het ministerie van Toezicht. Verwacht kan worden dat de anticorruptieactie in de vastgoedsector ook een positieve invloed zal uitoefenen op het afkoelen van de prijzen die er onder meer door speculatie te sterk stegen.
De druk voor de aanpak van corrupte ambtenaren is toegenomen. Eén van de hogergeplaatste ambtenaren was de voormalige plaatsvervangende politiechef van Chongqing, Wen Qiang, die de doodstraf kreeg voor zijn betrokkenheid bij bendes, omkoping, verkrachting en eigendomsfraude. Zijn straf werd gisteren in beroep bevestigd.
Bron: China Daily, Radio86.com

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “3000 ambtenaren betrapt op corruptie rond stimuleringsplan

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *