3D printen injecteert toekomst in Chinese gezondheidszorg

Specifieke medische toepassingen van 3D printen hebben een potentiële omzet van miljarden in de Chinese gezondheidszorg. Ze maken aangepaste, zelfs gepersonaliseerde oplossingen mogelijk. Van operatiemateriaal tot medische hulpstukken, van tandprothesen tot orthopedische implantaten … allemaal kunnen ze gemaakt worden met 3D printen.

Mondiale trend

Deze medische printontwikkeling is een wereldwijde trend. De International Data Corporation, een bedrijf dat onderzoek doet, verwacht tegen 2022 een 3D printbudget rond 22,7 miljard dollar, op basis van een jaarlijks groeiritme van 19,1%. IDC voorspelt dat de snelste budgetstijging zal zich voordoen in 3D toepassingen voor beenderen, organen en weefsels enerzijds en in tandprinten anderzijds.

Chinese opgang

Hoewel er geen betrouwbare rapporten beschikbaar zijn over de Chinese 3D print-industrie, drukken Chinese printbedrijven toch hun stempel op de medische sector. Op enkele domeinen staan ze al bij de wereldtop qua gebruik, doordat deze nieuwe technologie in China veel sneller ingang vindt dan in de meeste landen.

Het bedrijf Medprin in Guangzhou – Medprin Regenerative Medical Technologies – heeft van 3D printing haar kernactiviteit gemaakt om hoogwaardige medische producten en implantaten voor precisiegeneeskunde te fabriceren. Het bedrijf ontwikkelt een dozijn producten voor menselijk weefselherstel, zoals schedel- en gelaatsreconstructie, kunsthuid, bloedvaten en pezen. Zo legt het de technische basis voor de toekomstige ontwikkeling van meer geavanceerde kunstmatige weefsels en organen. “Medisch 3D printen ontwikkelt zich heel snel in China en in dit 3D domein staan onze technieken bijna op hoogte met de internationale top”, zegt Deng Kenxue, directeur van de afdeling Onderzoek en Ontwikkeling. “3D printen van cellen is de basis voor bioprinten van functionele organen. We hebben enkel meer beleidssteun nodig via een reglementering om klinisch gebruik mogelijk te maken. In de toekomst kan een orgaantransplantatie even eenvoudig worden als het wisselen van een onderdeel.”

Het bedrijf, een top wereldspeler in medisch 3D-printen, bezit meer dan 130 patenten in de VS, Rusland, Japan en China. En evenveel patentaanvragen wachten op goedkeuring in binnen- en buitenland.

Hersenvlies

Het 3D-topproduct van Medprin is een replica van de ‘dura mater’, een vlies rond het hersenweefsel. Dit product ReDura wordt in meer dan 70 landen en regio’s gebruikt en hielp al meer dan 300.000 patiënten. Het product benadert het best het eigen celweefsel van een patiënt: het is maar 0,2 mm dik met een fijn geweven poriënstructuur van microvezels, die de migratie en groei van eigen cellen stimuleert, zodanig dat nieuw weefsel zeer snel een defect in het hersenvlies herstelt.

Orthopedie

Guo Zheng van de afdeling Digitale Orthopedie van de Chinese Medische Vereniging voorspelt dat Chinese bedrijven binnen 2 tot 3 jaar in staat zullen zijn om alle nodige 3D-printelementen te ontwikkelen en te produceren, van printers en software tot materialen. Dat zal mogelijk worden dankzij hun toenemende investeringen in Onderzoek en Ontwikkeling, ook al moet China momenteel nog bepaalde printmaterialen en cruciale printercomponenten importeren.

“Sommige binnenlandse bedrijven zijn nu al in staat 3D printers te maken met een hogere precisie dan geïmporteerde toestellen“, zegt Guo. “Gedreven door innovatie is China nu al een pionier inzake klinisch onderzoek en klinische toepassingen van 3D printen”. Hoewel de 3D printtechniek eerst in de VS uitgevonden is, beende China de voorbije jaren snel bij, vooral dankzij de soepele Chinese regelgeving die – in vergelijking met veel andere landen – voldoende ruimte gaf voor innovatie.

Guo, die ook werkt op de afdeling orthopedie van het Xijing Hospitaal in Xi’an in de provincie Shaanxi, zegt dat zijn team onderzoek deed rond nieuwe bio-afbreekbare materialen en 3D-printen, en hun onderzoeksresultaten worden binnenkort in klinisch onderzoek getest.

Minder buitenlandse dominantie

AK Medical is een Chinees bedrijf actief in het domein van gewrichtsimplantaten. In 2009 startte het bedrijf met 3D-printtechnieken voor gewrichts- en wervelimplantaten, van ontwerp tot productie. In 2015 werd hun eerste 3D-print heupimplantaat op de markt gebracht. Nu verkoopt het drie types 3D heupimplantaten en is het de grootste 3D implantleverancier in de regio Asia-Pacific.

Het financieel verslag van dit in Hongkong beursgenoteerd bedrijf meldt een 3D-print verkoop ter waarde van 51 miljoen yuan (6,6 miljoen euro ) in de eerste helft van 2019, een snelle toename in vergelijking met de 10 miljoen yuan in heel 2015.

Li Zhijiang, algemeen directeur van het bedrijf, zegt dat de ‘boom’ in binnenlands gebruik van 3D-implantaten, aangeleverd door een stijgend aantal Chinese bedrijven, een belangrijke uitdaging voor buitenlandse bedrijven vormt: hun dominantie inzake hoog-technische implantaten is bedreigd en dit draagt bij aan een daling van de hoge prijzen voor buitenlandse 3D-producten.

De 3D-producten, goedgekeurd door de Chinese regelgevers als standaard implantaten, worden al gebruikt in enkele landen van het ‘Belt and Road Initiative (de nieuwe Zijderoutes) zoals Indonesië, Pakistan en Saoedi-Arabië.

He bedrijf plant de vervanging van ingevoerde materialen voor de aanmaak van hun 3D-producten door binnenlandse materialen zodra de overheid die goedkeurt. Ook ontwikkelt het bedrijf, in samenwerking met Chinese onderzoeksinstituten, gepersonaliseerde 3D-implantaten die beter passen en stabieler zijn dan gestandaardiseerde implantaten.

De nieuwe overheidsrichtlijnen over controle en beheer van gepersonaliseerde medische implantaten worden geldig vanaf januari 2020. Volgens AK Medical zal dit 3D-printen in China nog versterken want de nieuwe reglementering is erg soepel voor specifieke toepassingen voor zeldzame ziekten en nog niet ingevulde klinische noden.

Tandheelkunde

Kang Xuan is algemeen directeur van ‘Becoming Digital Dental’, een start-up bedrijf in Shenzhen, gespecialiseerd in digitale tandtoepassingen. Volgens Kang is 3D-printen bezig het landschap van de Chinese tandindustrie te herscheppen. China – met zijn enorme bevolking – evolueert naar een groot tekort aan tandartsen, vooral in landelijke gebieden. 3D-printen kan die situatie verlichten dankzij meer kostenefficiënte oplossingen, zoals de aanmaak van individueel accurate tandprothesen en -bruggen, 3D-simulatietesten en -printmodellen voor opleiding van tandartsen, snellere diagnose en behandeling, … Kang besluit dat het de kwaliteit van tandzorg kan verhogen, vooral in achtergebleven regio’s.

Patiëntveiligheid bewaken

Maar we moeten wel opletten, zegt Wang Xudong, een befaamd mond- en gelaatschirurg van het Negende Shanghai Volkshospitaal. 3D-printtoepassingen kunnen patiënten schaden indien ze niet correct gebruikt en gereglementeerd zijn. De Chinese overheid heeft inderdaad al meerdere gestandaardiseerde 3D-implantaten goedgekeurd voor de klassieke zorgverlening, maar gepersonaliseerde 3D-implantaten kunnen nog maar alleen in het kader van klinisch onderzoek.

Hoewel de nieuwe richtlijnen over gepersonaliseerde medische implantaten voor bepaalde producten enkel vragen om de registratie van het gebruik, eisen ze nog altijd de goedkeuring voor alle andere gepersonaliseerde toepassingen.

Met meer en meer bedrijven die zich storten op deze medische 3D-printindustrie, zonder volledig inzicht van de mogelijkheden en beperkingen ervan, kunnen er medische fouten optreden. Wang waarschuwt: zelfs schandalen die de gezonde ontwikkeling van deze 3D-sector kunnen schaden, zijn niet uitgesloten.

Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *