5 Chinese firma’s trekken zich terug uit de VS-beurs

5 Chinese staatsondernemingen zijn plan zich eind augustus terug te trekken uit de beurs van New York. De weerslag op hun kapitaal is marginaal, maar de symboolwaarde is groot. Verwacht dat andere bedrijven zullen volgen.

De beurs van New York (Foto Xinha/Global Times) Disclaimer

Het was Petrochina dat vrijdag de spits afbeet door de beurs van New York op de hoogte te brengen dat het op 29 augustus het formulier wil invullen voor een vrijwillige terugtrekking zodat 10 dagen nadien de verwijdering voltooid is. Als reden wordt de rompslomp aangevoerd van verplichtingen om de beursnotering te kunnen behouden. Vier andere bedrijven maakten vrijdag gelijkaardige aankondigingen: China Life Insurance Co, China Petroleum & Chemical Corp, Aluminum Corp of China en Sinopec Shanghai Petrochemical Co.

Kort na de aankondigingen merkte de China Securities Regulatory Commission (CSRC) op dat de beslissingen enkel op eigen commerciële overwegingen berusten en dat het zelf de communicatie behoudt met buitenlandse beurswaakhonden. De Commissie is al een tijdje aan het onderhandelen over de audit-voorwaarden waaronder de Chinese in de VS-genoteerde bedrijven deze beursgang kunnen behouden.

Andere

Nog voor de aankondigingen vrijdag hebben meer dan 20 bedrijven die in de VS beursgenoteerd zijn, een beursgang in het Chinese vasteland of in Hongkong aangevraagd. Dit aantal zal ongetwijfeld nog stijgen vermits de US Securities and Exchange Commission 159 Chinese bedrijven op de lijst geplaatst heeft van bedrijven die van de beurs zouden worden verwijderd. Vooral staatsbedrijven zullen verkiezen in Hongkong of China genoteerd te worden dan het risico te lopen met de erger worden afkoppelingstendens later het slachtoffer te worden van nieuwe anti-China maatregelen.

Betekenis

Petrochina merkt nog op dat de Amerikaanse aandelen maar 3,93% uitmaken van zijn Hongkong aandelen en maar 0,45% vertegenwoordigen van zijn aandelenkapitaal. De weerslag heeft wel een grote symboolwaarde want tot voor kort gold de VS als het financieel paradijs bij uitstek. Ondertussen is duidelijk geworden dat de VS niet langer een puur marktgerichte financiële markt is en dat politieke motieven interfereren. Niet enkel Chinese bedrijven maar ook andere buitenlandse firma’s zullen tweemaal nadenken vooraleer nog naar de VS beurs te trekken. Als de VS echter opteert voor een financiële ontkoppeling kan het voor beide kanten een verlies betekenen want op de VS beurzen staan 250 Chinese bedrijven genoteerd. Bijgevolg wordt aan de financiële waakhonden langs beide zijden gevraagd om het audit-dispuut bij te leggen.  

Bron Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *