5G wordt in China koortsachtig voorbereid

Zowel de Chinese overheid, de operatoren als de binnen- en buitenlandse hardware producenten bereiden koortsachtig het 5G-tijdperk voor. Bedoeling is om tegen eind dit jaar sterk te staan wanneer wereldwijd de globale 5G-standaard wordt bepaald. De rapporteur van die groep is de Chinese Sun Tao.

5glogooffEind vorig jaar telde China 770 miljoen 4G-gebruikers of meer dan het dubbele van de Amerikaanse bevolking. De overheid investeert de komende drie jaar 1200 miljard yuan voor breedband en de verbetering van de netwerk infrastructuur. Directeur Telecom Wen Ku bij het MIIT-ministerie legt uit dat het land al een eerste 5G-testcase achter de rug heeft. In 2013 zette de regering de 5G-promotiegroep op. Deze groep doorloopt van 2016 tot 2018 de experimentele fase vooraleer in 2020 de commerciële fase wordt aangepakt. Nu is de tweede testfase bezig die vooral de integratie benadrukt van de toepassingen. Meer en meer bedrijven zoals chipproducenten zullen hierin geïntegreerd worden.

Bedrijven

China Mobile heeft samen met Ericsson een 5G prototype van drone laten vliegen in Jiangsu. Het bedrag dat 5gpubChina Mobile aan onderzoek besteedt, groeit jaarlijks met 30%. Samen met 11 partners zoals Huawei, Ericsson, Nokia en Qualcomm heeft de operator in Qingdao een 5G-innovatiecentrum opgezet. Huawei is van plan om dit jaar wereldwijd 60 netwerken de overgang te laten maken van 4G tot 4,5G. Hierdoor wordt de internetsnelheid verhoogd van 150 Mbps tot 1 Gbps. Het zou immers nog een paar jaar kunnen duren voordat er overeenstemming is over de wereldwijde 5G-standaard. Zowat de helft van de Huawei personeelsleden doen aan 5G-onderzoek en voor 2018 wordt hier $600 miljoen in geïnvesteerd. Ericsson heeft beloofd om tegen 2018 de eerste 5G netwerkapparatuur te zullen leveren. Het Amerikaanse Qualcomm heeft in het vooruitzicht gesteld om tegen 2018 de eerste chips te leveren voor 5G. ZTE toonde in Barcelona haar eerste 5G smartphone.

Doorbraak

Het harde werk heeft er alvast toe geleid dat de zgn. ‘Polar Code’, die de Chinese ondernemingen steunen, op wereldvlak aanvaard is als het beste coderingssysteem voor de controlekanalen. Hoewel dit systeem van Turkse oorsprong is, hebben de Chinese ondernemingen de techniek verder ontwikkeld. Deze technologie helpt bij het verminderen van het chipverbruik en verbetert de betrouwbaarheid van de draadloze communicatie.  Voorts werd eind november Sun Tao van het China Mobile Research Institute de enige rapporteur om ‘s werelds 5G System Architecture project te leiden dat uiteindelijk de structuur van de 5G netwerken zal bepalen. Zijn benoeming bewijst dat China Mobile niet meer louter een volger is, maar integendeel vooraan staat bij de implementatie. Volgens Sun Tao zal zijn project in december twee documenten openbaar maken die de wereldwijde standaard voor de 5G architectuur gaan worden.

MWC

De uitwerking van 5G wordt al driftig voorbereid. Huawei wil samen met de telecomoperators nieuwe zakenmodellen opstellen voor het tijdperk waarin alle dingen met het internet verbonden worden. Al volgend jaar zou Huawei daartoe een smalband technologie openbaar maken die minder kost dan bluetooth en wifi. Qualcomm zal tijdens het tweede semester samen met China Mobile en met ZTE testen verrichten. Het ministerie heeft samen met Huawei en ZTE in het district Huairou in Beijing een outdoor testsite. De testen geschieden in 3 fasen waarvan de eerste fase al achter de rug is.
Op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona heeft China Mobile bevestigd vanaf volgend jaar zowel in Guangzhou, Chengdu, Shanghai, Hangzhou en Beijing te beginnen met 5G testnetwerken. Deze zullen verder uitgebreid worden in 2019 om tegen 2020 commerciële diensten te kunnen lanceren. Volgens Liu Guanyi zal met ZTE samen gewerkt worden in Guangzhou, met Ericsson en Datang in Beijing, met Nokia in Hangzhou en met Huawei in Shanghai en Chengdu aldus een RCR Wireless-rapport. De Chinese pers beweert dat China zich qua 5G in pole position bevindt.
Feit is dat de Chinese activiteit in schril contrast staat met wat in Europa (niet) gebeurt. Op de MWC in Barcelona waarschuwden de Europese top telecomverantwoordelijken de EU-Commissaris voor de Digitale Markt Ansip dat zijn 5G-actieplan een luchtkasteel dreigt te worden als er geen investeringsbedrag tegenover staat. De regionale upgrades tot 5G zouden minimaal 57 miljard euro kosten. De sector zit blijkbaar nog in de maag met het feit dat de Commissie de roamingkosten heeft afgeschaft wat de operators tussen 4 en 5 miljard heeft gekost.
Bronnen: Global Times, china.org,  en.ce.cn, China Daily, Peoples Daily, FT.com

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *