60 % van Chinese bussen rijdt elektrisch

China heeft al 60 % van zijn autobussenpark doen overschakelen op elektriciteit terwijl dit in 2015 maar 20% bedroeg. De Chinese busbouwers worden overigens wegens hun innovatieve oplossingen zeer gewaardeerd in het buitenland.

Uit cijfers van het ministerie van Leefmilieu blijkt dat 60% van de Chinese bussen nu rijdt op elektriciteit een verdrievoudiging tegenover het 20% uit 2015. Het dertiende vijfjarenplan (2016-2020) voorzag immers meer voertuigen op schone energie en de progressieve vervanging van energie vretend transport. Ook bij de toeristische bussen zijn die op basis van nieuwe energie aan een opmars bezig.

Overigens telt China het grootste voertuigenpark op basis van nieuwe energie met in totaal 55% van de wereldwijde verkoop. De regering heeft begin oktober een stimuleringsplan aangenomen om de vitale technologie hiervoor te stimuleren evenals de nodige oplaad infrastructuur. Het groeiplan 2021-35 voorziet dat de verkoop van wagens op nieuwe energie tegen 2025 20% zou bedragen van de totale autoverkoop. De bussen van het openbaar vervoer zouden dan volledig elektrisch moeten zijn.

Buitenland

Opvallend is dat de Chinese busbouwers met hun geavanceerde technologie ook meer aanwezig zijn in het buitenland en voornamelijk Europa. Zo heeft CRRC Electric Vehicle van de stad Parijs het licht op groen gekregen om hun zelfsturende bussen op de open wegen van de Franse hoofdstad te laten rijden. In een volgende fase zal de bus die 12 meter lang is, ingezet worden op een buslijn. De vervoersbussen van CRRC hebben al pilots uitgevoerd in Beijing, Shanghai, Wuxi en Changsha met in totaal 10.000 passagiers en over 50.000 km.

 Busbouwer Zhengzhou Yutong heeft in Lens een onderdelencentrum, het grootste in Europa. Zhengzhou Yutong en WeRide hebben samen hun eerste mini-robotbus zonder stuur, gaspedaal of rem ontwikkeld. Bij de andere innovaties beschikt Yutong over mobiliteitsoplossingen met 5G, elektrische bussen en vrachtwagens en hybride trolleybussen.  Yutong leverde 760 bussen aan Kazachstan, 130 aan Mexico, 102 e-bussen aan Noorwegen en 1002 aan Qatar waarvan 741 elektrische.

Peoples Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *