$46 miljard in de Afrikaanse economie

Sinds de Chinees Afrikaanse top in december heeft China al $ 46 miljard geïnvesteerd in Afrika. Vorige week werden tijdens een opvolgend seminarie in Beijing 64 overeenkomsten getekend ter waarde van $ 19 miljard. Het gaat meer om commerciële deals dan om hulp.

focacbjg16Op de top tussen Afrika en China te Johannesburg kondigde Xi Jinping in december 2015 10 grote samenwerkingsakkoorden met het continent aan die een financiering van $ 60 miljard beloofd werd. Momenteel maakt Chinese hulp aan Afrika maar een klein deel uit van de Chinese ontwikkelingssamenwerking gaf de minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi vorig week toe in de marge van een opvolgingsbijeenkomst in Beijing. Meer dan 100 personen uit Ministeries van China en Afrika namen deel aan dit seminarie dat in totaal 500 deelnemers telde. Enkel vorige donderdag werden 64 overeenkomsten getekend die $ 19 miljard waard zijn. 85% van dit bedrag gaat om  directe investeringen en commerciële leningen. Op de bijeenkomst vrijdag zei viceminister Buitenlandse Zaken Zhang Ming dat China en Afrika sinds de top in Johannesburg al minstens 243 samenwerkingsakkoorden hebben getekend die $ 46  miljard waard zijn.
President Xi Jinping zond een brief met gelukwensen naar de bijeenkomst waarin hij benadrukt dat gedurende de afgelopen 6 maanden beide kanten hebben samengewerkt om de negatieve effecten van de slappe wereldeconomie tegen te gaan. Daarom moeten China en Afrika schouder aan schouder en hand in hand vooruitgaan. China is van plan het alomvattend en strategische partnerschap met nieuwe inhoud te verrijken en wat in Johannesburg beslist werd uit te voeren. Staatsraadlid Yang Jiechi was tevreden dat 6 maanden later al 30 Afrikaanse landen interne mechanismen op poten gezet hebben en ministeriële coördinatoren hebben aangeduid zoals overeen gekomen werd.

Internationale samenwerking

In zijn toespraak zei Yang dat beiden hun samenwerking op het vlak van veiligheid moeten opvoeren. chinafrbusHij beloofde dat China de Afrikaanse landen en de Afrikaanse Unie zal helpen om de stabiliteit te handhaven, het terrorisme te bestrijden en de Afrikaanse landen zal ondersteunen bij  het naleven van de wetten qua grenscontrole, leger en politie tot douane en belastingen.  In zijn gesprek met zijn ambtsgenoot uit Zuid-Soedan drong hij aan om snel de daders te vinden en te berechten van de 2 vermoorde Chinese UNO-blauwhelmen in de hoofdstad Juba. Yang pleitte tenslotte ook voor samenwerking op het internationale vlak zoals de UN-hervorming, klimaatwisseling, voedselveiligheid, armoedebestrijding e.a. Bekend werd nog dat het China-Africa Fund for Production Capacity Cooperation en het Special Loan for the Development of African SMEs die oorspronkelijk vertrokken met $ 10 miljard er 5 miljard hebben bijgekregen.
Het seminarie was een drukke bijenkorf waar politici, ambtenaren, ondernemers en technici van beide kanten contacten legden en naar een consensus zochten voor verdere samenwerking. Bedoeling was tot een communicatieplatform te komen die de besluiten van Johannesburg op concrete wijze organiseert. Volgens de Zuid Afrikaanse coördinator Anil Sooklal, is de relatie tussen China en Afrika niet meer tussen donor en ontvanger maar een tussen gelijke partners.
Bronnen: China Daily, en.ce.cn, Beijing Review

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar