Plan Juncker krijgt boost uit China

Er is een principiële doorbraak voor Chinese deelname aan het plan Juncker. De Europese Commissie en China hebben het ‘technische’ voorbereidingswerk afgerond opdat China 5 tot 10 miljard euro zou kunnen investeren in het plan Juncker. Dat is een programma om 315 miljard euro investeringen in vooral innovatieve bedrijven in Europa te ondersteunen.

Beijing september 2015

Eerste bespreking, september 2015


De Chinese regering had in september 2015 aangekondigd dat China interesse heeft in deelname aan het plan Juncker. Dat was tijdens het bezoek van EU-Commissie ondervoorzitter Katainen aan Beijing.  China was het eerste niet-Europese land dat wou deelnemen.
De vraag was in welke technische vorm China kan deelnemen aan het plan, zodat de EU aan het stuur blijft maar China toch eigen projecten kan kiezen. Na maanden onderhandelen is overeengekomen dat de deelname zal gebeuren via het Chinese Silk Road Fund. Dat staatsfonds is opgericht om de verwezenlijking van het Chinese OBOR programma (one belt, one road, de nieuwe Zijderoutes) te ondersteunen Het zal geld stoppen in het European Fund for Strategic Investments (EFSI). Het EFSI is een waarborgfonds voor 315 miljard euro privé-investeringen tegen 2018. De EU trekt 21 miljard euro uit om verliezen van het fonds te dekken.
In de praktijk betekent dit dat het Chinese staatsfonds als een privé-investeerder in EFSI behandeld zal worden, zonder speciale voordelen, aldus een Europese ambtenaar die bij de besprekingen betrokken was. Chinese investeringsprojecten in Europa die steun van het EFSI vragen zullen moeten voldoen aan de Europese regelgeving voor openbare aanbestedingen, arbeidsvoorwaarden en milieu.
De Chinese regering kan nu projecten kiezen uit de lijst die door EFSI geselecteerd zijn. Het fonds heeft sinds de start zeven maanden geleden al voor 82 miljard euro investeringen aangetrokken, waarvan ongeveer 4 miljard door kleine of middelgrote bedrijven die belangrijk zijn voor innovatie en tewerkstelling.
De grootste bijdrage tot heden komt uit het VK, met 8,5 miljard euro. China zou die dus kunnen overtreffen. Sinds China zich als kandidaat investeerder aanmeldde is er ook belangstelling van investeerders uit de VS, Canada en het Midden-Oosten.
Bron: www.euractiv.com , lees het volledig artikel hier
 

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar