Baidu’s onlinevideosite Qiyi opgestart

Zoals vele andere internetgroten is zoekmachine Baidu gestart met een onlinevideosite. Bedoeling is de huidige marktleiders Youku en Tudou te onttronen.
 qiyiWe rapporteerden in het verleden reeds over de talrijke pogingen van diverse groten om zich te manifesteren op de videomarkt, naast Youku en Tudou. Deze week vervolledigde zoekmachine Baidu het plaatje met de in januari beloofde website Qiyi, die opgezet is naar het model van de Huluwebsite in de Verenigde Staten. Eén van Hulu’s partners (waarbij ook NBC , Fox en ABC behoren), ‘Providence Equity Partners’, investeerde ook in Qiyi, namelijk 50 miljoen $. Hoewel Hulu maar 1 % van het onlinevideoverkeer vertegenwoordigt, raapt het er 33 % van de reclameinkomsten en om de kluiten is het te doen. Gehoopt wordt dat Qiyi binnen vijf jaar uit de rode cijfers zal zijn. De argumentatie luidt dat nu reeds 30 à 50 % van het zoeken naar onlinevideo’s via zoekmachine Baidu verloopt.
Volgens officiële cijfers gebruiken 240 miljoen Chinese internetters onlinevideo, drie maal zo veel als drie jaar geleden. Van deze groep beweren 40 miljoen zelfs helemaal geen televisie te kijken. Qiyi mikt vooral op deze groep, die het meer van HD-soaps moet hebben dan van inhoud op vraag van de gebruiker. Deze week zei Qiyi dat het van plan is z’n personeelsleden op te trekken van 150 tot 350. Het is echter duidelijk dat Tudou en Youku zich niet in de hoek zullen laten drummen en ze hebben het reeds onderling op een akkoord gegooid.
In de voorbije maanden hebben zowel CCTV, Hunan TV (met Taobao) en Shanghai Mediagroep eigen videosites gelanceerd. Het op Nasdaq genoteerde Shanda heeft van zijn kant de videosite Ku6 opgekocht. De strijd om de onlinevideo kan losbarsten. Tijdens het derde kwartaal van 2009 was deze markt goed voor 162 miljoen yuan. Deze zou op korte termijn verdrievoudigen.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *