Honderd jaar Chinese vakbond

De Chinese vakbond vierde op 28 april zijn 100 jarig bestaan. Bij die gelegenheid sprak Xi Jinping als leider van de Communistische Partij van China. Hij benadrukte dat de vakbond onder leiding van de partij moet werken, dat de vakbond de onmisbare brug is tussen de partij en de werkende klasse en zich onvermoeibaar voor die klasse moet inzetten. Hij wees ook op concrete punten die in aanmerking komen voor verbetering.

ACFTU logo

De Chinese vakbond- officieel the All China Federation of Trade Unions (ACFTU) – is opgericht door de Communistische Partij van China in 1925. Het is altijd een communistische vakbond gebleven. Hij nam de leiding van de strijd voor betere levensvoorwaarden van de toen nog kleine arbeidersklasse (ongeveer 2, 5 miljoen werkers) die geconcentreerd was in enkele grote steden zoals Shanghai, Kanton, Hongkong en Wuhan.

Wat doet de ACFTU?

Na de oprichting van de Volksrepubliek in 1949 kreeg de ACFTU door haar banden met de communistische partij medebestuur in de staatsbedrijven en inbreng in het bestuur van het land, in het bijzonder wanneer het over de onmiddellijke belangen van de werkers gaat , zoals sociale zekerheid, arbeidsduur, minimumlonen. De ACFTU is een ‘federatie’ van zowel afdelingen in bedrijfssectoren als van regionale afdelingen. Vandaag telt hij ongeveer 300 miljoen leden.

Toen de economische hervormingen die in 1978 begonnen vanaf 1992 privébedrijven toelieten moest de ACFTU op zoek naar een nieuwe rol in deze sector. In principe is er in elk privébedrijf vanaf een bepaalde grootte een vakbondscomité. De werking ervan wordt door de patroon betaald met 2% van de loonmassa. Het comité heeft een meerzijdige en deels tegenstrijdige rol: als communistische vakbond moet het mee het land helpen ontwikkelen, dus zorgen dat het bedrijf goed draait, door bijvoorbeeld opleiding van het personeel te stimuleren; het verdedigt de directe belangen van het personeel, door diverse sociale dienstverlening en door onderhandelingen met de patroon over loon- en werkvoorwaarden; maar tegelijk treedt het ook op als bemiddelaar in geval van conflict (of zelfs zeldzame stakingen).

Sinds 2012 legt de communistische partij meer nadruk op de rol van partijcellen in bedrijven, ook in de privésector. In alle bedrijven vanaf een zekere grootte, ook in buitenlandse, zijn er nu partijcomités. Die moeten erop toezien dat het bedrijf zich inschrijft in de algemene ontwikkelingsstrategie die de partij vastlegt. In grote privébedrijven heeft het partijcomité zelfs een waarnemer in de raad van bestuur. Er is dus een zekere overlapping tussen de taken van partijcomité en vakbondscomité waarbij het partijcomité vooral focust op de bedrijfsstrategie en het vakbondscomité op de directe sociale noden van de werkers.

Tijdens zijn toespraak ging partijvoorzitter Xi Jinping nadrukkelijk in op deze hiërarchische taakverdeling.

Vakbond en partij

Xi wees erop dat tijdens zijn honderdjarig bestaan de ACFTU met succes het Marxisme gecombineerd heeft met de Chinese arbeidersbeweging. De vakbond heeft honderd jaar onder leiding van de communistische partij gestreden voor de vooruitgang van de Chinese natie. Hij heeft gemaakt dat de arbeidersklasse de meest solide steunpilaar is waarop het Chinese socialisme gebouwd is.

In het kader van de ontwikkeling van een socialisme met Chinese karakteristieken heeft de vakbond zijn eigen ontwikkelingstraject uitgewerkt. Xi somde de belangrijkste kenmerken op:
De vakbond erkent het leiderschap van de communistische partij en zorgt ervoor dat de arbeidersbeweging de partijlijn volgt.
De vakbond is er voor de werkende klasse en moet de belangrijke rol van die klasse in de ontwikkeling volop ondersteunen.
De vakbond vormt de brug tussen partij en werkende klasse.
De vakbond komt op voor de legitieme belangen van de werkers en voor hun algemene ontwikkeling
De vakbond moet volgens de wet werken en streven naar meer vitaliteit en efficiëntie.

Vakbond en werkende klasse

Vervolgens benadrukte Xi Jinping het enorme belang van de werkende klasse voor de verdere ontwikkeling van China. Het land zit volop in een transformatie naar een hoogwaardige hoogtechnologische ontwikkeling. Dat kan maar lukken indien een goed opgeleide werkende klasse zich daar volop voor inzet. Hier ligt een rol van de vakbond om werkers te motiveren voor bijvoorbeeld levenslang leren, om hen bewust te maken welke rol de werkende klasse speelt in de opbouw van het socialisme, om respect voor arbeid te bepleiten. De vakbond moet ook meehelpen aan het nastreven van gemeenschappelijke welvaart, door betere werkomstandigheden en een hoger aandeel van arbeid, inzet en vaardigheden in de inkomensverdeling, en zo de werkers een gevoel geven van vooruitgang en veiligheid.

Punten voor een betere werking

In het laatste deel van zijn toespraak beklemtoont Xi nogmaals dat al het werk van de vakbonden zich moet inschrijven in de algemene ontwikkelingsstrategie van de communistische partij.

Xi somde een aantal punten op voor verbetering van de werking :Arbeidswetten en regelgeving; inspraak in het management van bedrijven door arbeiderscongressen; sociale vrede; bescherming van de rechten en belangen van werknemers; bijscholing; correcte inkomensverdeling; veiligheid op het werk; dienstverlening ter bescherming van de rechten van werknemers; uitwisseling met buitenlandse vakbonden.

De arbeidersbeweging is belangrijk voor de partij. Op alle niveaus zijn het de partijcomités die de vakbondscomités moeten leiden en hen helpen hun werking te verbeteren. Dat vereist volgens Xi een versterking van de werking van de partij binnen de vakbond.

Xi eindigde zijn speech met een oproep tot het werk dat nog voor de boeg ligt. ‘Honderd jaar geleden klonk de slogan ‘strijd, strijd, strijd tot het einde’ door de zaal en inspireerde miljoenen arbeiders om te volharden en vooruit te gaan tijdens de turbulente revolutionaire jaren. Vandaag de dag leidt de Partij meer dan 1,4 miljard mensen die zich inzetten voor de modernisering op zijn Chinees. De tijden zijn anders, missies en taken zijn veranderd, maar de geest van inzet, samenwerking en niet opgeven zal nooit veranderen’.

Bron: Renmin Ribao ( via Tracking People’s Daily)