De Sociale stand van zaken 7

Ruraal pensioen: 200 miljoen gedekt

199 miljoen bewoners van het platteland doen mee aan het pensioensysteem aldus het ministerie van Personeel en Sociale Zekerheid. Het werd gestart in augustus 2009 en beoogt een dekkingsgraad in de pilootfase van 60 % van de lokaliteiten eind dit jaar. Tegen eind vorig jaar zou de dekking 100 % van alle plattelandsbewoners moeten bedragen. Er wonen 800 miljoen mensen in de landelijke gebieden en iedereen van boven 16 jaar kan meedoen.  Boeren krijgen na hun 60 een uitkering aangepast aan het gemiddeld inkomen in hun gebied.

Nieuwe definitie “martelaar”

De regering heeft een nieuwe definitie uitgedokterd voor de nabestaanden die recht hebben op een pensioen voor martelaren. De oude regelgeving dateert van 1980 en voorzag zij die stierven in diplomatieke dienst , buitenlandse hulp vredesmissie of gewapend onderzoek. Na 1 augustus vallen  onder de regeling ook politiemensen die onderzoek verrichten naar illegale activiteiten, missies inzake staatsveiligheid, anti-terreur of reddingsacties en zij die het leven lieten ter bescherming van het nationaal patrimonium. Ook het niveau van het pensioen wordt gestandaardiseerd en ook het recht op een voorkeursbehandeling inzake  het onderwijs en de gezondheidszorg van de nabestaanden wordt geregeld.

Meer geld voor wezen

De Chinese regering heeft dit jaar 2,5 miljard uitgetrokken voor de bijdrage van de wezen. De wezen uit het westen zullen 4800 yuan ontvangen of 480 yuan meer, zij uit de centrale regio krijgen 3600 yuan en de wezen in het oosten moeten het stellen met 2400 yuan. Daarnaast leveren ook de lokale overheden een bijdrage: 27 provincies hebben hun minima opgetrokken tot 1000 voor wezen in een tehuis en 600 yuan voor zij die bij familie leven. China telt 655.000 wezen.

Preventie Hepatitis C

China zal in de toekomst meer preventie verrichten tegen de overdracht van hepatitis C in ziekenhuizen. Dit verklaarde Lei Zhenlong van het ministerie van Volksgezondheid op de wereld-hepatitisdag die op 28 juli valt.  Vooral mensen die een bloedtransfusie krijgen, een tatoeage nemen, drugsverslaafd zijn of met meerdere partners seks hebben lopen risico. Het testen van bloed op hepatitis begon in China in 1993 en vorig jaar werden 150.000 gevallen ontdekt, het dubbele van in 2005. In totaal telt China meer dan 10 miljoen hepatitis-patiënten. Het aantal lijders die de ziekte opdeden via bloedtransfusie daalt almaar. Vermits de hedendaagse vormen van infectie gelijklopen met de hiv-lijders wordt gestreefd het werk tegen hepatitis-C te integreren met het anti-hiv-werk.

300 chirurgen naar Tibet

300 dokters uit 20 provincies zijn deze week naar Tibet gevlogen om er gratis operaties uit te voeren bij kinderen met aangeboren hartziekte en cataract. Ze zullen gedurende 10 dagen op diverse plaatsen opereren en ook training geven aan lokale dokters.  Sedert 2008 hebben reeds 100 kinderen een gratis operatie ondergaan en deze waren meestal uit de westelijke provincies of regio’s.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *