Op een groen blaadje 43

Kort milieunieuws

Verdubbeling gelden recyclage
–De regering gaat haar investeringen in een kringloopeconomie dit jaar verdubbelen tot 2 miljard yuan. Het cijfer komt van He Bingguang die aan het hoofd staat van de milieuafdeling van de Nationale Ontwikkelings-en Hervormingscommissie. De meeste gelden zullen gaan naar de bouw van nijverheidszones, omvorming van mijngebieden, schone productie en het recycleren van voedselafval aldus nog He. Het elimineren van oubollige productie en het controleren van energieverslinders blijft belangrijk, hoewel het kringloopprincipe vooraan staat. Sinds 2005 heeft de commissie 178 pilootprojecten lopen waar 1300 ondernemingen aan meedoen. 60 projecten zullen worden opgenomen in het finaal rapport dat de lessen trekt uit de 5 jaren en dit verslag zou binnen 2 maanden klaar moeten zijn. Voorbeeld is de Chadamu-pilootzone in Qinghai die 256.000 km² groot is en waarin 15 milieuprogramma’s uitgevoerd worden. De kringloopeconomie was vorig jaar 1000 miljard yuan waard en zou in de toekomst jaarlijks met 15 % toenemen.
Naar min 17% koolstof-intensiteit
Viceminister Xie Zhenhua van dezelfde Commissie heeft bekend gemaakt dat China tijdens het twaalfde vijfjarenplan streeft naar een vermindering van de koolstofintensiteit van 17 % en naar 16% vermindering bij de energie intensiteit. Deze doelstellingen moeten nog overhandigd worden aan de lokale besturen. Deze zullen ingedeeld worden in 5 types en een reductie opgelegd krijgen van 10 tot 18 %. In de decennia na 2020 wordt voornamelijk gemikt op de opvang & opslag van koolstof in het streven naar de vermindering.
Sterke groei LED-markt verwacht

LVD-baas Wu


Bij China’s grootste producent van belichting NVC Lighting staat de verkoop van LED (light-emitting diodes) -producten maar in voor 2 % in van de globale verkoop en dit jaar zou het 5 % gaan bedragen. Voorzitter Wu Changjiang van de in Hong Kong beursgenoteerde vennootschap verwacht dat LEDs tegen 2015 goed zullen zijn voor de helft van de productie. Vorig jaar bedroeg de totale LED-productie in China 19 miljard yuan en volgens Goldman Sachs is een jaarlijkse aangroei van 33 % de komende 5 jaar waarschijnlijk. NVC dat vorig jaar 300 zelf-ontwikkelde LEDs lanceerde, heeft vorige maand een partneriaat afgesloten met de VS LED-chipmaker Cree. Met de productie van gloeilampen werd al gestopt. Verwacht wordt dat de LED-industrie -omdat de kost almaar verlaagt- tegen 2015 zal break-even draaien en sommigen denken vroeger. Andere voorspellingen hebben het over een LED-marktaandeel van 21 % in 2015. Voorlopig zijn LED-lampen echter nog verschillende malen duurder dan een gewone, hoewel ze langer meegaan. Er bestaat nog geen toelage om dit te stimuleren niettegenstaande China graag tot de top3 op dit terrein wil behoren waar Japan, Europa en de VS domineren. .
Computer kontroleert voedselketen

Controle melk


Naar aanleiding van een reeks recente voedselschandalen wil de hoofdstad Peking dat haar voedselketen van de bron tot de consument per computer opvraagbaar is tegen 2015. Al met de Olympische Spelen heeft een dergelijk geïnformatiseerd systeem gefunctioneerd waarbij van elk lot bekend was van welke producent het kwam.  Door recente melkschandalen wil 70 % van de bewoners in Peking geen binnenlandse melk meer kopen. De Chinese import van buitenlandse melk steeg vorig jaar met 68 % en dit hoewel uit Nederland ingevoerde melk dubbel zo duur is. Volgens het plan van Pekings Eetwareninspectie zal de aandacht eerst gaan naar babyvoeding; daarna volgen zeevruchten en vlees. Tegen 2015 moet iedereen in het grootwarenhuis zijn product kunnen inscannen en zien waar het van afkomstig is. China telde tijdens het eerste semester 15.000 gevallen van inbreuken op de voedselveiligheid en deze gingen over een waarde van 100 miljoen yuan. Het ministerie van Handel heeft van zijn kant met 10 steden een analoog proefproject afgesproken waarbij tegen het jaareinde vlees en groenten in deze steden zullen worden getraceerd vanaf de bron.
Stop aan overladen voertuigen

Camion zakt door


In minder dan één maand grepen in China 9 ernstige verkeersongevallen plaats waarbij 110 doden vielen en 180 gekwetsten. Het aantal ongevallen met meer dan 3 doden steeg met 21 % vergeleken met het jaar voordien. Het ministerie van Transport heeft zich beraden over de toestand en wil dat de lokale besturen hun medewerking verlenen voor de campagne waarbij in eerste instantie overladen voertuigen het doelwit zullen zijn. Deze maand braken al 4 bruggen door overladen vrachtwagens. Het ministerie pleit voor een strikte naleving van een nieuw reglement op de verkeersveiligheid waarin de straffen voor chauffeurs van overladen voertuigen verhoogd werden.
BYD levert aan Universitaire Spelen
BYD heeft met het bestuur van Shenzhen een contract getekend waarbij BYD 200 elektrische bussen mag leveren en 300 elektrische taxi’s voor de Universitaire Spelen die van 12 tot 13 augustus in de stad plaats grijpen. Eenmaal de Universiade afgelopen zullen de voertuigen ingeschakeld worden in het openbaar vervoer. De taxi’s gebruiken een speciale batterij die op 20 minuten kan worden geladen en daarmee 250 km kan rijden

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *