Op een groen blaadje 51

Kort milieunieuws uit China

Lokale besturen opgeroepen tot groene ontwikkeling
Premier Wen Jiabao heeft de lokale besturen gewezen op de dringende noodzakelijkheid van een groen ontwikkelingsmodel. In zijn geheel kon China zijn groei gedurende het elfde vijfjarenplan handhaven op 11 % jaarlijks met een jaarlijkse stijging van 6,6 % in energie. Tegen 2015 is het de bedoeling om nogmaals de energieintensiteit te verminderen met 16 % en de CO²-uitstoot met 17 %. De waarschuwing van de premier is er op gericht dat de lokale besturen de crisis niet zouden te lijf gaan met een groeipolitiek ten koste van het milieu, maar juist integendeel juist de duurzaamheid van de groei zouden centraal stellen.
Ernst & Young: China houdt groene toppplaats
China blijft vooraan staan in Ernst & Youngs lijst van landen die het aantrekkelijkst zijn qua hernieuwbare energie. Duitsland is tweede en het VK prijkt op de vierde plaats. Volgens Mc Kinsey zal China tegen 2030 instaan voor 23 % van ’s werelds hernieuwbare energiecapaciteit. Het consultants bureau  raamt dat China tot 2030 jaarlijks 130 miljard jaarlijks aan hernieuwbare energie besteden zodat dan de helft van de elektriciteit komt uit duurzame bronnen. De komende 20 jaar zou 32% van alle nieuwe waterkracht uit China komen. In de wind-en kernenergie bedragen de cijfers respectievelijk 26 % en 47 %.
Cijfers op het terrein
*China installeerde volgens het Energiebestuur gedurende de eerste 8 maanden van het jaar 8 gW waterkrachtcentrales en 32 gW thermische krachtcentrales.
*China Longyuan Power heeft het licht op groen gekregen voor een windenergiebasis  van 49 mW in Xinjiangs Habahe-kanton
*China Wind Power is van zijn kant begonnen met de bouw van een 198 mW windenergie-basis Heilongjiang. Medio 2012 moet het gehele project dat vier wind-”boerderijen” van 49 mW bevat, klaar zijn. Jaarlijks zullen ze 400 miljoen kWu leveren. Het gaat om een derde fase van een groter project uit 5 fasen dat in de provincie 800 mW windenergie wil uitbouwen.
*Het Spaanse Gamesa mag voor Huadian New Energy Development Company windenergiebases bouwen voor 200 mW in Binnen-Mongolië. China staat in voor 20 % van Gamesa’s verkoop en tegen 2013 wordt 30 % beoogd. Het bedrijf heeft 6 fabrieken in China waar het 1200 personen te werk stelt. Sedert 2000 heeft Gamesa 3000 windmolens geïnstalleerd in China op meer dan 60 plaatsen. (AFP)
Elektriciteitssector geherstructureerd
Staatsholding SASAC is klaar met een herstructurering van de elektriciteissector waarbij het ontwerpen en de bouw wordt afgesplitst van productie en distriburie. De twee nieuwe entiteiten PowerCorp China en China Energy Engineering Group Co. Ltd. (CEEG) zijn louter gefinancierd door de staat. De nieuwe PowerCorp zal 202.000 personeelsleden tellen en activa hebben voor 196 miljard yuan na het samenvoegen van Sinohydro Corporation, HydroChina Corporation samen met de bouwafdelingen van de State Grid en de China Southern Power Grid. CEEG heeft na de herstructurering 120 miljard yuan en 160.000 personeelsleden en deze werkten voordien voor China Gezhouba (Group) Corporation and the China Power Engineering Consulting Group Corporation en ook onderdelen van de twee genoemde elektriciteitsverdelers.
Proefproject behandeling grondvervuiling
De noordwestelijke stad Baiyin krijgt van de regering 10 miljoen yuan om een stuk met zware metalen vervuilde grond te saneren. De site werd vervuild tijdens de zestiger jaren door een zilvermijn. De grond wordt behandeld met chemicaliën die de vuile stoffen absorberen. Daarna gebeurt de spoeling met water en het ontbinden.  De behandeling is zeer effectief, maar wel kostelijk, aldus hoofdingenieur Zhang Qiong van de lokale milieudienst. Als het project succesvol is, wil de regering 1,5 miljard uittrekken de komende 6 jaar om andere vervuilde sites schoon te maken. Het Ministerie van Gronden en Grondstoffen raamt dat grondvervuiling elk jaar 20 miljard direct economisch verlies veroorzaakt.
Tianneng maakt batterijen
Tianneng Power zal in de provincie Henan een fabriek bouwen die zowel elektrische batterijen voor auto’s –als loodbatterijen zal vervaardigen voor het stockeren van wind-en zonne-energie. . De investering van even 3 miljard yuan voor de Tianneng Group cycle economic development zone komt in de stad Puyang die reeds de goedkeuring gaf;

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *