CIC:”Steun aan Europa niet onvoorwaardelijk”

Voorzitter Jin Liqun van China’s soeverein Fonds “China Investment Corporation” (CIC) heeft op een forum van The Economist te London duidelijk gesteld dat China’s financiële steun aan Europese landen gekoppeld is aan voorwaarden. Europa moet de marktstatus van China’s economie erkennen en de schuldlanden moeten een plan voorleggen ter afbouw van hun schulden.

Jin Liqun


-Jin Liqun is de voorzitter van het superviserend bestuur van CIC en was in Londen voor een forum van “The Economist” over de hoge groeilanden. Voor Jin Liqun is het duidelijk dat China niet blind de Europese landen zal helpen zonder garanties. Getroffen landen als Griekenland, Italië en Spanje hebben de neiging een beroep te willen doen op China omdat dit land voor 3200 miljard $ in buitenlandse reserves bezit.
Jin zei met zoveel woorden dat China niet kan verwacht worden de betrokken landen te redden zonder dat bepaalde hindernissen opgeruimd worden en plannen voorgelegd worden die de schuld afbouwen. Qua op te ruimen hindernis noemde hij het niet erkennen van de marktstatus door de EU van China’s economie en het open houden van de investerings-en handelsstroom. Hij zei optimistisch te zijn voor de toekomst van Europa omdat ze een concurrentieel voordeel hebben op een aantal gebieden zoals wetenschap, technologie, fabricage en luxeproducten.
Volgens officiële cijfers groeiden dit jaar China’s niet-financiële investeringen in de EU met 99 % vergeleken met 2010 en dit tot een bedrag van 857 miljoen $. In het Volksdagblad staat dat China in 2010 voor 65 miljard € importeerde uit de EU wat 23% meer is. China heeft ook 37.600 jobs voor Europeanen geschapen door 1600 Chinese firma’s. Het blad besluit dat China de EU reeds aardig steunt, maar dat de uiteindelijke redding niet door God of een externe macht zal komen maar door de EU zelf zal moeten bewerkstelligd worden, los van electoralisme en korte termijn politiek.
Bron: VolksdagbladChina Daily

Print Friendly, PDF & Email

Tags:

3 comments for “CIC:”Steun aan Europa niet onvoorwaardelijk”

  1. Het is zover, we zijn niet meer onder de Amerikaanse macht, maar onder de Chinese macht. China rules, en wij kunnen enkel maar doen wat ze vragen.
    TINA => There is no alternative.

  2. “China is onvoorwaardelijk bereid de euro te helpen om door de schuldencrisis te spartelen, aldus het ministerie van Handel. Ongeveer een kwart van de 3,2 miljard dollar buitenlandse reserves zou in euro geïnvesteerd zijn. China stelt geen voorafgaande voorwaarden aan zijn steun.” Redactioneel artikel dd. 21 september met mijn commentaar daarop.

  3. Ja gubo, ge gaat toch ook niet tegen ne werkloze zeggen we gaan u onvoorwaardelijk steunen, logisch dat er iets tegen over staat, allez realistisch gezien toch we leven niet in ne film hé.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.