Partijplan stelt landbouw voorop

De eerste politieke blauwdruk in het nieuwe jaar zal -zoals tijdens de afgelopen 9 jaar- over de landbouw gaan. Experten verwachten dat zal gestreefd zal worden naar meer gespecialiseerde- en grootschaliger landbouw. Voor wat de steden betreft, verwacht vicepremier Li Keqiang dat een meer kwalitatieve verstedelijking wordt nagestreefd.
Volgens directeur Xu Xiaoqing van de dienst  landbouweconomie bij het onderzoekscentrum van de regering zal het eerste politieke document van 2013 wellicht innovatie stimuleren in het patroon van de landbouwproductie en dit terwijl heel wat boeren het platteland verlaten op zoek naar werk in de steden. “Hoe grootschalige-, professionele boerderijen, coöperaties en partnerschappen met aandelen enz. te ontwikkelen is een sleutelvraag als het aantal landbouwwerkers vermindert” zegt hij nog. Tot nu toe was per boer maar een klein lapje grond beschikbaar, maar gezien elk jaar meer dan 15 miljoen naar de stad trekken, zouden innovaties in de productiewijze wel de nieuwe focus kunnen worden van de landbouwpolitiek, zo merkte een academicus nog deze maand op tijdens een colloquium. Volgens specialist landbouweconomie prof. Zheng Fengtian van de Renmin Universiteit is het dringend dat een meer gespecialiseerde, verticaal geïntegreerde en grootschalige landbouwproductie nodig is omdat de prijzen snel veranderen en de boeren professionele organisaties missen die hen leiden. Hu Jintao stelde op het afgelopen partijcongres voor nieuwe types van zakelijke entiteiten in de landbouw te ontwikkelen evenals grootschalige landbouwoperaties in diverse vormen en dit werd door een Politiek Bureau eerder deze maand beaamd.
In de praktijk kan de exodus van de landbouwwerkers ook het doel bemoeilijken. Er zijn dorpen waar enkel vrouwen en ouderlingen overblijven. Gediplomeerde Tian Yihui van de Shandong Agricultural University beweert dat een vijfde van zijn schoolmakkers werk vond dat niets met landbouw te maken heeft. Xu Xiaoqing zag tijdens zijn onderzoek tochten dat vele boerderijen minder dan 1,3 ha groot zijn, te klein om aantrekkelijk te blijven voor het jonge volk. Hij gelooft dat de jongeren maar zouden blijven als dit het vijfvoudige zou bedragen. Soms liggen de percelen dan nog versnipperd: dus ver uit elkaar. Hij vindt dat meer bankleningen en privékapitaal naar de landbouwsector moet gaan. Het is dus wachten op het bewuste Document nr. 1. Dit werd gisteren voorbereid tijdens de Landbouwconferentie die meteen volgde op de economische conferentie. Ook meer groene landbouw wordt overwogen. Minister van Landbouw Han Changfu bevestigde dat hij zoekt naar nieuwe vormen van landbouwbedrijven als gezinsboerderijen en gespecialiseerde coöperatieven. Hij wil de boereninkomens volgend jaar met 7,5 % doen stijgen, beloofde meer rechten voor de boeren in de steden maar was vooral bezorgd dat 60% van de jonge migranten niet van plan zijn terug te keren.
Verstedelijking
Nog deze week zei vicepremier Li Keqiang dat in de toekomst verstedelijking de driver wordt van economische groei. Bij deze groei moet volgens Li minder de klemtoon gelegd worden op snelheid, maar wel op kwaliteit en efficiency. Aangedreven door de verstedelijking zal de binnenlandse vraag  de rol van de export als driver van de economie gaan overnemen. Volgens de vicepremier is het daarbij een dringende taak  de investeringen en het aantrekken van fondsen zo te hervormen dat ze het binnenlands verbruik  stimuleren.
Veel economisten geloven dat in maart het Nationaal Volkscongres terug een groeivoet van 7,5 % zal voorop stellen. Hoger zou de indruk wekken dat eerder groei dan kwaliteit nodig is en een iets lagere groeivoet suggereert dat de hervormingen kunnen gecombineerd met stevige groei. Naar verwachting zouden grote investeringen op til zijn voor metro, telecom en sociale woningen, zij het dat overdrijven ook zal vermeden worden.
Bron:SCMP, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *