Draadloos opladen focust op de auto

Vorig jaar werden wereldwijd al 140 miljoen toestellen verkocht die draadloos kunnen opladen. Dit jaar al zal dit met 1 op 10 nieuwe mobiele telefoons kunnen. Er wordt verwacht dat de toekomstige technologie zich vooral zal toespitsen op draadloos opladen in de wagen.

wirelesscharg

Voorstelling Samsung S6 Edge smartphone die draadloos oplaadt


Volgens de 27-jarige Wang Zhe van Beijing Invis Power Technology wordt een draadloze oplader een standaardkenmerk in auto’s van de nabije toekomst. De auto is naast thuis en het kantoor de derde meest gebruikte locatie om op te laden. Volgens onderzoek firma IHS vonden vorig jaar al 140 miljoen producten die draadloos opladen een afnemer. De consultancy verwacht dat dit jaar al een op tien van de nieuwe gsm’s deze functie zullen hebben. Nu al werden een miljoen draadloze opladers voor in de auto verkocht en naar verwachting zal dit aantal exponentieel stijgen na 2017. InvisPower kreeg al bestellingen van Brilliance Auto Group en van JAC Motors, maar ook buitenlandse merken als Land Rover en Audi tonen interesse voor hun producten. De buitenlandse autoproducenten als Cadillac, Jeep, Lexus, BMW en Audi gebruiken producten van buitenlandse concurrenten maar het Chinese merk is een uitdaging voor hen zowel qua kwaliteit als kosten. Momenteel gebruikt een dertigtal automodellen de technologie.

Doorbraak?

Deze oplaadtechnologie werkt volgens het principe van elektromagnetische inductie waarbij spoelen van draad een magnetisch veld creëren dat toelaat energie tussen twee objecten over te dragen. Momenteel kent de technologie nog hindernissen maar de grote marktspelers investeren stevig in O&O. Analist Zhang Lu van Huatai Securities meent dat indien er een doorbraak komt in de autosector, het waarschijnlijk is dat er daarna een snellere groei komt van commerciële toepassingen. Luchthavens en stations kennen al draadloze oplaadpunten evenals StarbucksMcDonald‘s en Ikea. Sommigen kijken al uit naar een volgende ontwikkeling die toelaat dat elektrische voertuigen zelf draadloos opladen. Mercedes beloofde in mei samen met BMW tegen 2017 een hybride elektrische wagen die draadloos oplaadt op de markt te brengen. Ook andere autobouwers als Nissan, Toyota, Hyundai-Kia  zijn bezig met het werken aan de technologie en firma’s als  Qualcomm en WiTricity Corporation zijn de grote spelers. Sommigen dromen zelfs al van elektrische voertuigen die opgeladen worden terwijl ze rijden.
Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *