Aanval met messen in zuiden Xinjiang eist acht doden (upd)

Bij een aanval met messen op  14 februari zijn in totaal acht mensen gedood, onder wie de aanvallers. Het gebeurde in Xinjiang waar het geweld weer lijkt toe te nemen.

aanval met messenDrie met messen gewapende aanvallers hebben vijf burgers gedood in Xinjiang. Vervolgens zijn de daders door de politie doodgeschoten, nadat ze nog een tiental mensen hadden verwond.

Aanslag

Het incident vond plaats op 14 februari in een woonwijk van Pishan, in het zuidwesten van Hotan. Deze prefectuur grenst aan Pakistan. De overheid meldt dat de politie snel ter plaatse was. De toestand in de stad is volgens dezelfde bron later genormaliseerd. Nu loopt er een onderzoek. Een woordvoerder van het World Uyghur Congress, een organisatie van separatisten in ballingschap, heeft gezegd dat er zes mensen zijn gearresteerd. De daders van de steekpartij werden op de plaatselijke officiële website ‘schurken’ genoemd. Toch heeft de overheid de aanval vrij snel als een terroristische aanslag bestempeld. Dat ligt ook voor de hand gezien de recente geschiedenis van Pishan.

Machtsvertoon en normalisatie

Volgens de South China Morning Post patrouilleren om de tien tot twintig meter gewapende politiemensen met kogelvrije vesten in de straten. De lokale regering heeft het hoogste niveau van terreuralarm ingesteld. De krant uit Hongkong heeft ter plaatse nog meer informatie verzameld. Getuigen hebben de journalisten van de Post verteld dat de aanvallers Oeigoeren waren. De aanval zou gebeurd zijn niet ver van een regeringsgebouw. Hoewel sommige burgers vonden dat dit de ergste aanval sinds jaren was, zetten ze toch hun dagelijkse activiteiten voort. Kantoren, winkels en restaurants zijn gewoon open.

Onrustig Pishan

Enkele inwoners van Pishan hebben in het verleden deelgenomen aan terroristische acties. In 2011 heeft de politie van Pishan bij een gijzeling van twee herders zeven leden van de Oeigoerse bevolkingsgroep gedood en vier gearresteerd. Volgens de ordehandhavers hadden zij gehandeld uit zelfverdediging. De onderhandeling om de burgers vrij te krijgen was ontaard en op een aanval door de gijzelaars uitgelopen. De aanvallers waren 15 jonge Oeigoeren. Zij wilden de grens over om zich voor een training bij een jihadistische militie te voegen in Pakistan. Zij wilden de herders dwingen als gids op te treden. Vier inwoners van Pishan waren volgens het gerecht in 2014 betrokken bij een aanslag met bommen op een markt in de hoofdstad Urumqi. In januari van dit jaar zijn er in Pishan nog drie personen neergeschoten in een vuurgevecht met de politie. Zij werden verdacht van deelname aan een aanslag in 2015.

Ook strijd tussen twee visies

Telkens weer komen separatistische organisaties zoals het World Uyghur Congress en hun buitenlandse vrienden met dezelfde verklaring. De gewelddadige acties in Xinjiang zijn enkel ‘het gevolg van de vijandige houding van Beijing en de Hanbevolking tegenover de Oeigoeren’. Uiteraard verwerpt de Chinese regering dat ook iedere keer. Het lijkt alsof het geweld in Xinjiang na een pauze weer toeneemt.

Ontwikkeling

De nationale en lokale regering heeft een tweesporenbeleid in de regio. Xinjiang is een van de westelijke provincies waarop de ‘Go West’-strategie van Beijing is gericht. De centrale regering heeft besloten om dit jaar nog eens 150 miljoen yuan (meer dan 20 miljoen euro) extra te investeren in de ontwikkeling van die regio’s. Met dat geld komt er nog meer infrastructuur, worden buitenlandse bedrijven en investeerders aangetrokken. Ook milieubescherming en onderwijs krijgen meer aandacht.
In januari maakte de China Daily bekend dat er dit jaar voor 170 miljard yuan (23 miljard euro) wegen zullen worden aangelegd in Xinjiang. Verder staan er miljardenprojecten op stapel voor spoorwegen en projecten in de burgerluchtvaart, de helft meer dan vorig jaar. De officiële Chinese krant had het van Zhang Chunlin, directeur van de Xinjiang Development and Reform Commission. Er komen uiteindelijk 6.000 km snelwegen die de vervoerskosten in de regio met 30% zullen laten dalen. Reuters vond deze berichten over reusachtige bedragen betrouwbaar en heeft ze overgenomen.

Strijd met wapens

Anderzijds is de voornaamste opdracht voor de overheden op alle niveaus de handhaving van de stabiliteit. Dat heeft Chen Quanguo, de partijleider in Xinjiang, onlangs aangekondigd. Voor Chen moeten alle partijleden en ambtenaren goed begrijpen wat er op het spel staat. De strijd tegen ‘de drie kwade krachten’, terrorisme, separatisme en religieus extremisme, ‘zal lang duren’. Die strijd is dringend nodig, maar erg complex. Hij houdt ‘een hard optreden’ in. Onlangs werden enkele functionarissen gestraft omdat ze ‘tegen het terrorisme te laks of nalatig optraden’. Tegen zes ambtenaren uit Hotan loopt een onderzoek voor ‘ernstige overtredingen van de discipline’ die niet nader omschreven zijn. Om de verspreiding van illegale inhoud tegen te gaan staan online media onder streng toezicht.

Strijd met sociale middelen

Anderzijds zijn er grotere inspanningen nodig om de bevolkingsgroepen ‘met elkaar in contact te brengen en in harmonie te laten samenleven’. Chen Quanguo heeft beloofd tegen 2020 de armoede uit te bannen in Xinjiang en de inkomens drastisch te verhogen. Barry Sautman doet in Hongkong onderzoek naar het Chinese beleid inzake etnische bevolkingsgroepen. Hij ziet het meest in die positieve maatregelen om de conflicten in Xinjiang te ontmijnen. Om de harten te winnen werkt, volgens Sautman, de combinatie van economische vooruitgang met vriendelijkheid het beste. De overheid is dan zelf welwillend en ze stimuleert contacten tussen bevolkingsgroepen. Dat is wat Chen, die als partijleider eerder succes heeft gekend in Tibet, ook lijkt te willen.
Global Times, South China Morning Post, Reuters, BBC, People’s Daily, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *