Aanvallen op schoolkinderen vestigt aandacht op veiligheid (upd)

Veiligheidstopman Zhou Yongkang heeft alle verantwoordelijken opgeroepen van de veiligheid op school een prioriteit te maken. Zijn oproep komt er na een reeks aanvallen op schoolkinderen en peuters.
Zhou Yongkang heeft de politieke verantwoordelijken van alle niveaus opgeroepen aandacht te hebben voor deze nieuwe vorm van bedreiging. Schoolveiligheid noemde hij een cruciale politieke taak, waarvoor ook meer middelen zullen worden uitgetrokken. In Chongqing kreeg de politie deze week de opdracht de schoolpoorten speciaal te bewaken; in Fujian werd videobewaking ingesteld en alarmen tegen inbraken; bewakers aan schoolingangen in Jiangxi krijgen pepperspray en politiestokken. De politieke oproep komt er nadat een reeks aanvallen op schoolkinderen het land teisterde.
De reeks aanvallen gebeurde nauwelijks enige tijd nadat een aanvaller, die acht schoolkinderen had doodgestoken, werd geëxecuteerd. Daags voor de aanval in Weifang viel een man in een kleuterschool in de oostelijke provincie Jiangsu 26 kinderen met een mes aan.

Aangeslagen ouders

Ontzette ouders


Daarbij raakten in Kaixing niet enkel 26 kinderen maar ook twee leraren en één veiligheidsbeambte gewond. Naar verluidt bevinden vijf van hen zich in kritieke toestand in het ziekenhuis. De aangehouden verdachte is een 47-jarige werkloze. Één dag eerder raakten ten minste 15 leerlingen en één leraar bij een soortgelijke aanval op een basisschool in de Zuid-Chinese provincie Guangdong gewond. Chan Kangbing, een leraar van het dorp, brak rond 15u00 in bij een basisschool in Leizhou en begon leerlingen neer te steken. Hij verwondde ten minste 15 leerlingen en een leraar die hem probeerde te stoppen. Toen de politie op de plek aankwam, zagen ze de dader op het dak van het schoolgebouw en dreigde hij te springen. Ze kregen het voor elkaar om hem tegen te houden. De dader heeft een verleden van psychische aandoeningen. Li Changwu, secretaris van de afdeling in Leizhou van het Comité van de Communistische Partij van China, vertelde Xinhua dat de slachtoffers stabiel zijn en medische hulp ontvangen .
Zhou Youkang maakt van schoolveiligheid een belangrijke politieke taak

Zhou Youkang (C) maakt van schoolveiligheid een belangrijke politieke taak


Luo Dahua, een professor criminele psychologie aan de universiteit van Politieke Wetenschap en Wetten, zegt dat de aanvallers over het algemeen mensen zijn die leiden aan psychische aandoeningen of gefrustreerd zijn door sociale of persoonlijke kwesties. “Leerlingen zijn het zwarte schaap, want zij zijn kwetsbaar”, zei Luo tegen de Global Times.Volgend op de aanval in Fujian begon de politie in ieder geval in de steden Beijing en Changsha nabij scholen te patrouilleren. Volgens Luo zouden dergelijke veiligheidsmaatregelen altijd moeten gelden. De autoriteiten vrezen nu dat de media-aandacht die aan deze aanvallen gegeven wordt andere mentaal instabiele personen zal beïnvloeden om dit soort misdaden na te doen. Eerder deze maand beval het ministerie van Onderwijs de kleuterscholen, basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs om de beveiliging op hun schoolterreinen te vergroten en om kinderen te leren de veiligheid te vergroten, zegt China Daily. Ouders worden eerder aangeraden hun kroost met de bus te laten ophalen dan hen met de fiets aan de poort af te zetten.
Maandag schoot de politie van Peking nog een man dood die een vijfjarig meisje kidnapte nadat hij weigerde te antwoorden op de oproepen van de politie om met hem in dialoog te treden. Ook in Chongqing heeft de politie de toelating gekregen te schieten op geweldenaars tegen kinderen. De oproep van Zhou heeft de facto bij alle onderwijsverantwoordelijken in de provincies een brainstorm veroorzaakt over hoe de veiligheid in en rond scholen kan worden vergroot.
Bron: radio86.com, China Daily, SCMP
Zie ook CCTV-video

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *