Aardbeving in Gansu: 95 doden, 500 gewonden (upd)

Een aardbeving met een kracht van 6,6 heeft maandagmorgen de stad Dingxi in Gansu (noordwesten van China) getroffen. Het gebied is maar licht bevolkt. Toch zijn er intussen 95 doden te betreuren en werden meer dan 500 personen gewond. Meer dan 20.000 huizen zijn zwaar beschadigd. De overheid investeert in hulpverlening en wederopbouw. Ze stuurt ook deskundigen in het bestrijden van epidemieën. Er is een vraag naar preventieve verbeterde bouwprojecten.

aardbdingxi

Het epicentrum van de beving die om 7.45 u op een diepte van 9,8 km gebeurde, was Dingxi in Gansu. China rapporteerde als kracht 6.6, de Geological Survey van de VS heeft het over 5,9.  Het gebied bestaat overwegend uit woestijn en grasland en is minder bevolkt, maar de gemeente Dingxi zelf heeft een grotere bevolkingsdichtheid. In de 389 dorpen in het arrondissement Minxian dat onder Dingxi valt, wonen 440.000 personen. Het gebied ligt op een noord-zuid breuklijn van aardbevingen. Na de eerste schok waren er nog naschokken met een kracht die varieerde van 5,6 tot 3,4 aldus de China Earthquake Administration, maar in totaal werden al meer dan 400 schokken geregistreerd met meer dan een kracht van 3.


Volgens het provinciaal bestuur werden 1.200 huizen vernietigd en 21.000 zwaar beschadigd. Gansu TV meldt dat een vijfde van de woningen zijn ingestort en dat 60 % barsten vertonen. De schok kon worden gevoeld in de provinciale hoofdstad Lanzhou die zich op 177 km van het epicentrum bevindt. Dit epicentrum ligt ook op 800 km ten noorden van Lushan (Sichuan) waar een aardbeving met kracht 7 op 20 april 196 mensenlevens eiste. Voorlopig ligt de balans in Dingxi op 95 doden en 500 gewonden. Er zijn echter heel wat dorpen in het bergachtig gebied die helemaal afgesloten werden van de buitenwereld. Ook de telefoonverbindingen vielen uit. Er werden 1500 (para)militairen,  500 tenten, 2000 dekens ter plaatse gestuurd. Ook het Rode Kruis stuurde een team en 200 tenten, 1000 EHBO-kits en 2000 gevoerde katoenen jasjes. Naar verluidt is ter plaatse raken niet gemakkelijk omdat zich slijk en rotsen op de wegen bevinden en dat alles hindert het verkeer.
De regering heeft 50 miljoen yuan (meer dan 61 miljoen euro) vrijgemaakt om de nood te lenigen. De National Health and Family Planning Commission (NHFPC), zoals het nieuwe ministerie van Volksgezondheid heet, heeft 34 experts naar het gebied gestuurd om te helpen bij het voorkomen van epidemieën. Er werken nu 1574 medische zorgverleners daar en de overheid wordt gevraagd de evacuatie van gewonden te organiseren. Iemand van de seismologische dienst van Gansu heeft erop aangedrongen om het aan gang zijnde project van vernieuwde huizenbouw te versnellen. Hij wil ook de inspanningen laten vergroten om de bevolking ervan te overtuigen dat ze beter af zijn met huizen van baksteen en hout dan met de traditionele adobeconstructies waar ze nu nog vaak de voorkeur aan geven. Volgens de seismologen is nu weer duidelijk geworden dat gerenoveerde en nieuw gebouwde huizen beter tegen aardbevingen bestand zijn.

dingxihulpBron SCMP, CCTV, Xinhua
 

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar