AI verbetert het parkeren in Chinese steden

De hoofdstad Beijing en nog 20 steden gebruiken artificiële intelligentie (AI) voor het parkeren. Dit is niet enkel nuttig voor het innen van de parkeerkosten, maar de camera’s kunnen ook onregelmatig parkeergedrag vastleggen.   

ETC-bord in Shijingshan district te Beijing

De Chinese hoofdstad heeft een electronic toll collection (ETC) systeem dat werkt via artificiële intelligentie en al op 90% van de parkeerplaatsen toegepast wordt. De hoofdstad zag dat het systeem de inning van de parkeergelden verbeterde. De chauffeurs kunnen hun voertuig langs de parkeerstroken van de weg parkeren en het parkeergeld betalen via hun smartphone als ze wegrijden.

Het slim ETC systeem dat “AIpark Sky Eye” heet werd ontwikkeld en wordt bestuurd door AIpark. Volgens Peoples Daily heeft de AI technologie effectief het tekort aan parkeerplaatsen aangepakt evenals het probleem van onregelmatig parkeren in steden. De traditionele methoden kennen veel tekortkomingen. Magnetische apparaten kunnen bijvoorbeeld geen gedetailleerde informatie over voertuigen identificeren; elke videobewakingstoestel kan slechts één parkeerplaats beslaan; en het handmatig innen van parkeergelden kost te veel.

ETC-systeem met robot in Xiangyang

Het ‘AIpark Sky Eye’ -systeem is zeer stabiel  en kent een hoge herkenningsgraad. Bovendien is het bestand tegen de interferentie van extreme weersomstandigheden zoals regen, sneeuw en mist en biedt het een volledig grafisch bewijs op basis van het wielpad van voertuigen. Iedere set van camera’s van het systeem kan meerdere parkeerplaatsen 24u/24 tezelfdertijd controleren. De gegevens van de camera’s worden verwerkt door het gebruiken van een multidimensionaal systeem van diep leren algoritme vooraleer ze geüpload worden naar een AI-computing-cloud platform voor gegevensverrijking. Dit platform bezorgt de identificatieresultaten aan de transport autoriteiten.

Volgens ondervoorzitter Xiang Yanping van AIpark, is de belangrijkste innovatie van het systeem de precisie die wordt bereikt door hoog gemonteerde parkeersysteemcamera’s want ze kunnen complexe statische- en dynamische scènes herkennen. De apparatuur kan bijvoorbeeld nauwkeurig onregelmatig parkeergedrag, dubbel parkeren en frequente manoeuvres identificeren, nauwkeurig gedetailleerde informatie herkennen, inclusief kenteken en voertuigkleur en een goed oordeel vellen over het gedrag van bestuurders en voetgangers, aldus  Xiang.

Wanneer de camera’s hoog geïnstalleerd zijn, kunnen ze ook bijdragen aan diverse aspecten van geïntegreerd stedelijk bestuur, nog een voordeel van het the “AIpark Sky Eye” systeem. Ze kunnen bijvoorbeeld gegevens bieden voor het verbeteren van het verkeer. De momentopnamen van het camerasysteem kunnen helpen bij het oplossen van problemen, waaronder illegaal en ongepast parkeren en autodiefstal. Dit slim ETC-systeem van AI park werd al in meer dan 20 Chinese steden ingevoerd.

Peoples Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *