Al 4,7 miljoen gestraft in anti-corruptie campagne

Het afgelopen decennium heeft China 4,7 miljoen personen gestraft wegens corruptie en 644.000 personen wegens overtredingen van het vereist gedrag voor overheid en partij. 74.000 personen gaven zich vrijwillig over.

Foto CGTN Disclaimer

Het was directeur Wang Jianxin van de CPC Central Commission for Discipline Inspection en  de National Commission of Supervision die de resultaten van tien jaar strijd tegen corruptie bekend maakte. De organen hebben 4,39 miljoen gevallen onderzocht en hebben 4,7 miljoen personen gestraft. De disciplinaire organen hebben tevens meer dan 723.000 overtredingen behandeld van de 8 punten regelgeving ter verbetering van partij- en overheidsgedrag en die hebben 644.000 personen bestraft. Sinds het vorig partijcongres in 2017 hebben zich 74.000 personen vrijwillig overgegeven aan de disciplinaire organen.

Vorige week zei algemeen CPC-secretaris Xi Jinping op de 40-ste groepsstudie zitting van het Politiek Bureau bij het CPC Centraal Comité dat hoewel China een overweldigende overwinning heeft behaald in de strijd tegen corruptie en geconsolideerd heeft wat bereikt werd, dat de situatie toch hard en complex blijft. Inspanningen blijven nodig opdat geen ambtenaren de durf, kans of verlangen hebben om zich in te laten met corruptie.

Sinds 2012 heeft China ook een nationale campagne georganiseerd tegen de georganiseerde misdaad. In 2018 werden zo 100.000 gevallen aangepakt van beschermende ‘paraplu’s’ van criminele bendes en 92.000 personen gestraft tot eind april, aldus nog Wang.  Geraamd wordt dat de campagne tegen corruptie elk jaar 600.000 personen gestraft heeft. Dit jaar lag het zwaartepunt van de campagne op de financiële sector en 60 personen uit financiële instellingen kregen al een straf. Naarmate meer personen gestraft worden en meer mazen in het net worden bloot gelegd, kan China zijn systeem voor financieel toezicht verder hervormen om financiële risico’s beter te voorkomen, aldus nog Wang. .

Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *