Allen gratis naar het museum

Filmmuseum in Beijing


De openbare musea en bibliotheken, die in 2008 helemaal opengesteld werden voor het publiek, zullen tegen het einde van 2012 ook allemaal gratis toegankelijk zijn.
Op het nationale en provinciale niveau wordt er al eerder, eind dit jaar, gestopt met het verkopen van toegangsbewijzen. De ministeries van Cultuur en van Financiën hebben toegezegd dat ze de culturele instellingen van de staat meer geld zullen laten toestoppen. Zo zullen ze hun werking en hun diensten kunnen bekostigen zonder het publiek direct te laten meebetalen, via kaartjes.
Musea en bibliotheken in de minder ontwikkelde regio’s van Centraal- en West-China krijgen extra subsidie.
Er wordt bij de instellingen ook op aangedrongen dat ze hun beheer en organisatie efficiënter maken en de dienstverlening verbeteren. Sommige doelgroepen moeten speciale aandacht krijgen: kinderen, interne migranten, mensen met een handicap en bejaarden. 
De maatregelen komen er na kritieken en voorstellen van museumdirecteuren en kunstenaars. Er zijn ook instellingen die de publiciteit hebben bespeeld, zoals een museum in Oost-China dat zelf het initiatief nam om de kaartjes af te schaffen en iedereen, zeker achterstandsgroepen (bedelaars ook) uit te nodigen naar het museum. 
Sommigen zeggen dat China hiermee een achterstand goedmaakt ten aanzien van westerse musea. Anderen reageren dan weer dat dit nog maar een heel klein stapje in de goede richting is en dat musea en bibliotheken nog veel publieksvriendelijke en drempelverlagende ingrepen kunnen en moeten bedenken.
Bron: China Daily 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *