Alles vloeit, maar de strijd tegen watervervuiling erg traag



bedeling drinkwater voor 60.000 gezinnen na olielek (foto Xinhua)

bedeling drinkwater voor 60.000 gezinnen na olielek (foto Xinhua)

Het ministerie van Milieubescherming publiceert een rapport over de somber stemmende kwaliteit van het water. Lokale overheden moeten meer doen: voorkomen, de wet handhaven, overtreders straffen. Gaat het ook echt gebeuren?

Slecht rapport
Meer dan de helft van de ondergrondse watervoorraad is van slechte kwaliteit. Bijna 17 procent krijgt het etiket ‘uiterst slecht’. Zo meldt het rapport over de toestand van het milieu waarvoor 4929 meetstations de gegevens hebben geleverd, in bijna tweehonderd prefecturen (administratieve onderverdeling direct onder het niveau van provincie). Een van de hoofdproblemen is de overmatige aanwezigheid van chemische stoffen zoals fluoride, ammoniak en chloride. Terwijl de toestand tegenover de vorige reeks metingen in 793 stations verbetert, wordt hij in 910 juist slechter. Bedrijven lozen afvalwater in rivieren, meren en in de zee. De Gele Rivier, de Songhua, de Liaohe en de Huaihe zijn allemaal min of meer vervuild. Een kwart van de zestig onderzochte meren en reservoirs zitten vol algen. Het water aan de kust van de Gele Zee en de Zuid-Chinese Zee is schoon, maar aan de baai van Bohai en aan de Oost-Chinese Zee is het vervuild. In zeven van de negen grote baaien en in de monding van de Jangtse en de Parelrivier is de waterkwaliteit ondermaats. De vervuiling komt in de ondergrond terecht, in de voorraden waar China 20% van het drinkwater uit vandaan haalt, onder meer voor de bevolking in ten minste 400 steden. In februari en maart liet het ministerie 88 bedrijven voor een totaal van 6,13 miljoen yuan beboeten na een campagne in het noorden van China. In een circulaire spreekt het ministerie van een nieuwe campagne die is begonnen en die zal duren tot november. Vooral farmaceutische bedrijven zouden onder de loep worden genomen. Lokale overheden zullen een waarschuwing krijgen als ze bij de inspecties en bestrijding van de vervuiling geen tastbare vooruitgang boeken. Ambtenaren die de wet moeten handhaven en daarin niet slagen of de andere kant opkijken, stellen zich bloot aan wettelijk vervolging. De milieuwaakhonden zullen vooral letten op zaken die veel aandacht onder het publiek hebben gekregen en de belangen van de maatschappij grote schade hebben toegebracht. Het is immers een feit dat de informatie over milieuschandalen, supersnel verspreid via sociale media, in korte tijd een belangrijke bron van onrust en klachten onder de bevolking is geworden met massale milieuprotesten tot gevolg. Al die aandacht heeft wellicht ook te maken met World Environment Day, een initiatief van de United Nations Environment Programme, http://www.unep.org/wed/.

Scepsis
Bewoners van zogenaamde kankerdorpen zijn volgens de Britse krant The Guardian echter sceptisch over de kansen op vooruitgang. Wereldwijd verweren bedrijven zich met succes tegen aanklachten dat de vervuiling afkomstig van hun productie en afvalverwerking de oorzaak is van levensbedreigende ziekten als kanker. ‘Probeer maar eens wetenschappelijk te bewijzen dat er een verband is’, krijgen de slachtoffers te horen. In China is het niet anders. Het ministerie van Milieubescherming zou volgens The Guardian op de vingers getikt zijn voor zijn erkenning van het bestaan van de kankerdorpen in februari. ‘Een medische zaak, alleen voor het ministerie van Volksgezondheid’, zou iemand van het instituut voor de registratie gevallen van kanker hebben laten weten. In de marge van het Volkscongres in maart werd de manier waarop Milieubescherming zijn rapport had geformuleerd in een speciale vergadering op de korrel genomen en kregen media te horen dat zij de term kankerdorpen maar niet meer moesten gebruiken. Ironisch is het gesignaleerde verschijnsel dat steden die zich, in opdracht van de overheid, inspannen om hun leefmilieu te verbeteren en schone en groene modelsteden te worden hun vervuilende fabrieken verbannen naar dorpen aan de stadsrand die administratief onder hen vallen. Daar is de vervuiling en haar gevolgen minder goed zichtbaar, daar onder andere ontstaan kankerdorpen.

Bronnen: China Daily, The Guardian
lees ook http://www.guardian.co.uk/world/2013/jun/04/china-villages-cancer-deaths

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *