Anbang één jaar onder curatele geplaatst (upd)

De Chinese toezichthouder op de verzekeringen heeft verzekeringsgroep Anbang één jaar onder curatele gesteld. Het gerecht vervolgt voormalig voorzitter Wu Xiaohui wegens economische misdrijven. Internationaal scoorde China op financieel vlak de voorbije week twee maal.

In juni vorig jaar werd Anbang genoemd als één van de vier bedrijven die zich bezondigd hadden aan roekeloze investeringen in het buitenland. De groep kocht onder meer het Waldorf Astoria in New York voor 2 miljard dollar en de portefeuille met hotels van de Blackstone-groep voor 6,6 miljard dollar. Sinds juni 2017 wordt Anbang sterk in de gaten gehouden door de toezichthouder van de verzekeringssector, de China Insurance Regulatory Commission (CIRC). De CIRC heeft in een mededeling vandaag verklaard dat hij het bestuur van Anbang voor één jaar overneemt.

Overgenomen

Voormalig voorman Wu Xiaohui wordt door het Shanghai Municipal No 1 Intermediate People’s Court verdacht van economische misdrijven en van onwettige operaties die de solvabiliteit in het gedrang brachten. De  werkgroep die het bestuur van Anbang tijdelijk overneemt staat onder leiding van He Xiaofeng (directeur CIRC). In de groep zitten leden van de CIRC, de Nationale Bank, China Banking Regulatory Commission, de China Securities Regulatory Commission en de State Administration of Foreign Exchange. Aan buitenlandse verplichtingen zal niet worden geraakt. In België is Anbang eigenaar van Fidea en Bank Nagelmackers. In Nederland kocht Anbang Vivat voor anderhalf miljard dollar en de portefeuille met hypotheken bij Rabobank voor 1,1 miljard dollar.

Wu Xiaohui

Stichter en voorzitter Wu Xiaohui startte Anbang met 60 miljoen dollar. Hij was een kleine autoverzekeraar die een conglomeraat voor financiële diensten opbouwde met 123 miljard dollar aan activa. Wu is gehuwd met een kleindochter van wijlen Deng Xiaoping, de Chinese leider die de impuls gaf tot de economische hervormingspolitiek. Hij leende minder dan andere grote groepen. Hij gebruikte wel de verkoop van levensverzekeringen op korte termijn, die leken op investeringsproducten, om zijn verwervingen te financieren, aldus de Financial Times. Het voormalige hoofd van de CIRC Xiang Junbo die volgens de FT hem beschermde, moest  opstappen wegens corruptie. In juni 2017 heette het toen al dat Wu ‘niet in staat was zijn functies uit te oefenen’. De inspecteurs hebben al persoonlijke activa van Wu overgenomen, huizen bijvoorbeeld. Vooral de participatie in de China Minsheng Banking is waardevol. Toen Wu van Standard & Poor’s een beoordeling probeerde te krijgen, weigerde S&P dat. De kredietbeoordelaar vond een gebrek aan transparantie bij de aandeelhouders van Anbang. In totaal stelt de groep 30.000 personen te werk en telt hij 35 miljoen klanten.

Internationaal

De Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)  en de Islamic Development Bank (IDB) gaan samenwerken en vooral in Afrika projecten co-financieren. Veel van de 57 IDB-landen overlappen immers met de 80 AIIB-landen. Afrika heeft $150 miljard per jaar nodig om infrastructuur te financieren en 650 miljoen personen hebben er geen toegang tot elektriciteit.
De AIIB leende tijdens zijn eerste werkingsjaar in 2016 1,13 miljard dollar en keurde vorig jaar voor 3,3 miljard leningen goed. De bank heeft al samenwerkingsovereenkomsten met de Wereldbank, de Asian Development Bank en de European Bank for Reconstruction and Development. De IDB heeft volgens eigen gegevens al 250 projecten gefinancierd voor meer dan 12,2 miljard dollar. Vooral Turkije, Indonesië, Pakistan, Egypte en Turkmenistan behoren tot de top ontvangers terwijl sub-Sahara Afrika $3,1 miljard kreeg.
Tijdens de afgelopen week hebben de beurzen van Shanghai en Shenzhen een kwart gekocht van de beurs te Dacca en dit was hun eerste buitenlandse koop ooit. Bangladesh verwierp het concurrerende bod van India’s National Stock Exchange. De beurzen van Shanghai en Shenzhen maakten een gezamenlijk bod van 122 miljoen $ met nog een belofte van bijkomende technische steun die 37 miljoen dollar waard is. De beurs van Shanghai noteert 1400 bedrijven die samen 5000 miljard dollar waard zijn en is daarmee tweede in Azië na Tokyo. Shenzhen staat wereldwijd achtste met 2100 bedrijven en een marktkapitalisatie van 3690 miljard dollar aldus de World Federation of Exchange. De beurs van Dacca heeft een marktkapitalisatie van $40 miljard. Hoewel de Dhaka Stock Exchange het Chinees bod aanvaardde om en kwart van de aandelen te kopen heeft de financiële regulateur gevraagd om het nog verder op details te onderzoeken. Terwijl de Beurs van Mumbai 15 taka per aandeel bood, gaf het Chinees consortium er 22 taka per stuk.
Bronnen: FT, SCMP, China Daily, De Tijd, Bloomberg

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *