Anbang verzekeringsgroep wordt voortaan Dajia Groep

De bankregulateur heeft zijn instemming betuigd met het feit dat de Anbang Insurance Group na anderhalf jaar onder curatele omgevormd wordt tot Dajia Insurance Group. De sanering gaat verder en er zullen ook nieuwe investeerders worden aangetrokken. Er is eveneens een weerslag in de Benelux.

De verzekeringsgroep Anbang staat sinds 23 februari 2018 onder curatele. De rechtbank veroordeelde stichter voorzitter stichter Wu Xiaohui tot 18 jaar gevangenis nadat hij schuldig bevonden werd aan fraude en het verduisteren van 12 miljard $. De bank- en beursregulator oordeelt de tijd nu rijp om na doortastende saneringsmaatregelen de naam van de groep om te vormen tot Dajia Insurance Group (letterlijk: Iedereens verzekering).  Dajia werd op 25 juni gezamenlijk opgericht met 20 miljard yuan aan kapitaal door de investeerders China Insurance Security Fund (98%) Co, SAIC Motor Corp (1,22%) en Sinopec, met 0,55%. De oprichting bewijst dat de vermindering van risico’s een gefaseerde vooruitgang heeft gemaakt, aldus nog de regulator op zijn website.

De aandelen van Anbang Life Insurance, Anbang Pension Insurance en Anbang Asset Management Co zullen worden overgeheveld naar Dajia Insurance Group. Ook wordt nog Dajia Property & Casualty Insurance gevormd die een deel van de zaken, activa en schulden overneemt van Anbang Property & Casualty Insurance. De nieuwe groep zal echter doorgaan met herstructureren en zal proberen nieuwe investeerders aan te trekken. De verzekeraar zal geen nieuwe verzekeringen lanceren nadat de herstructurering is afgelopen, zo werd beloofd.

Maatregelen

Vicevoorzitter Liang Tao van de China Banking and Insurance Regulatory Commission lichtte op een persconferentie toe dat zijn commissie aandrong bij Anbang om alle buitenlandse activiteiten die niet nauw aansloten bij de kerntaken af te stoten evenals de niet financiële vergunningen. Tot nu toe werd voor meer dan één biljoen activa van de hand gedaan. De regulator trof ook maatregelen om het aandeel van vermogensbeheer producten op korte en middellange termijn te verminderen. In de toekomst zal de verkoop van activa en de hervorming doorgaan. De controle heeft ook vele onregelmatigheden ontdekt en bestraft. De voorbije twee jaar overtroffen de boetes en de in beslag genomen activa 6 miljard yuan met 8000 overtreders bestraft, aldus de andere vicevoorzitter Zhou Liang. De voorbije twee jaar zijn de financiële activa met hoog risico met 13 biljoen yuan verminderd. Dit vooral door ingrijpen in het schaduw bankieren.

Benelux

Naast het Waldorf Astoria Hotel in New York kocht Anbang ook enkele bekende namen in de Benelux. In dit kader heeft de groep La Baloise 480 miljoen € aan Anbang betaald voor de Belgische verzekeraar NV Fidea. Na een felle strijd komt het Nederlandse Vivat, bekend van Zwitserleven, Reaal en Actiam, weer deels in Nederlandse handen. Samen met het op Bermuda gevestigde Athora neemt Nationale Nederlanden (NN) de verzekeraar over van het Chinese Anbang. Athora behoudt alleen de levensverzekeringen en is in ons land bekend als de overnemer van Generali België. De schadeverzekeringsactiviteiten van de groep werden doorverkocht voor 416 miljoen euro aan de Nederlandse NN Groep dat voor 150 miljoen euro interne leningen overneemt. Met de transactie wordt NN, de vroegere verzekeringstak van ING, marktleider in schadeverzekeringen op zijn Nederlandse thuismarkt. Volgens het blad de TIJD gonst het bij de bank Nagelmackers van overnamegeruchten. De oudste bank van België is nog in handen van Anbang.

SCMP, China Daily, Tijd, FD

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *