Anti-China adviseur van Trump betrapt op intellectueel bedrog

Peter Navarro, de havik onder de haviken als adviseur van president Trump, is officieel betrapt op intellectueel bedrog. Zijn boek over China is heruitgegeven met de waarschuwing ‘fictie’

Navarro is adviseur van president Trump. Hij is van oudsher een hevig Chinabasher. De relaties tussen de VS en China omschrijft hij als ‘oorlog’. Zijn standpunten over China argumenteerde hij in zijn meest bekende boek ‘Death by China’ in 2011 en in vele andere boeken.

In de meest recente druk van dat boek staat formeel de vermelding dat een van de referenties ‘fictie’ is. De waarschuwing kwam er nadat bleek dat een door Navarro vaak geciteerde economist van Harvard niet bestaat en een onbestaand persoon als referentie is.

In het boek wordt China beschuldigd van muntmanipulatie, het bewust schade aanrichten aan de VS door gevaarlijke consumptiegoederen te leveren en nog een waslijst van andere beschuldigingen.
Om zijn stellingen kracht bij te zetten citeert Navarro regelmatig een in Harvard opgeleide economist, Ron Vara.

In een interview in de Chronicle Review met de coauteur Greg Autry, liet die zich ontvallen dat de uitspraken van Ron Vara gewoon de eigen ideeën van Navarro zijn.
Het bleek gemakkelijk dit te verifiëren. Een zekere Tessa Morris-Suzuki deed academisch onderzoek naar de uitspraken van Vara in de boeken van Navarro. Vara liet zich uit in termen die sterk op het racistische ‘gele gevaar’ van honderd jaar geleden leken. Toen ze de man probeerde te vinden bleek meteen dat het een fake personage was.

Controversieel, maar toch gepubliceerd door gereputeerde uitgever

Het bedrijf Pearson, de eigenaar van uitgever Prentice Hall, besloot daarop de waarschuwing in te lassen. Volgens hun woordvoerder ‘hebben ze strikte uitgeversnormen’. Maar het blijft relevant dat een anti-China geschrift zonder onderzoek naar het waarheidsgehalte door gereputeerde uitgeverijen gepubliceerd wordt en dat buitenstanders het platte bedrog aan het licht moeten brengen.

Navarro is zelf universiteitsprofessor en nu adviseur van president Trump. Een boek van zijn hand wordt dus als wetenschappelijk beschouwd. Straffe citaten door een Harvard-economist als Ron Vara over bijvoorbeeld het gevaar van Chinese producten gaan er bij het publiek als zoete koek in.

Navarro is een grote voorstander van de handelsoorlog tegen China. Binnen het kabinet van president Trump verzet hij zich uit alle macht tegen de pogingen van minister van financiën Mnuchin om een akkoord met China te bereiken.

Navarro krijgt daarom de wind van voren uit Amerikaanse zakenkringen die benadeeld worden door het huidige conflict. De inhoud van zijn boek staat ook al langere tijd bloot aan kritiek. Een Amerikaanse China-expert noemde zijn boek zelfs vol van ‘hyperbolen en onnauwkeurigheden’ en een ‘stripachtige karikatuur van China’.

Bron: South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *