Anti-corruptiestrijd wordt verder gezet

De directeur van de Dienst voor religieuze zaken Cui Maohu is de laan uit gestuurd omdat hij verdacht wordt van corruptie. Donderdag werd bekend dat de gepensioneerde ondervoorzitter van het Chongqing Volksconges Zheng Hong onder verdenking staat en vrijdag was het de beurt aan de onderpartijsecretaris van Ningxia Jang Zhigang. Ook twee financiële toplui zijn onder verdenking gesteld.

Cui Maohu Foto SCMP/Weibo Disclaimer

Het was nog maar de eerste werkweek van het kabinet maar opnieuw liepen enkele toplui tegen de lamp. Belangrijkste is directeur Cui Maohu die zijn ontslag kreeg als hoofd van de Dienst voor Religieuze zaken die hij sinds vorig jaar in juni leidde. Deze verantwoordelijkheid houdt traditioneel in dat hij ook ondervoorzitter was van het CPC Departement voor het United Front Work . Cui wordt verdacht van corruptie. Uit Yunnan afkomstig, spendeerde hij er het merendeel van zijn loopbaan.

Een voormalig leraar aan een beroepsschool begon hij zijn politieke loopbaan in de kleine gemeente Qujing. Hij oefende verschillende functies uit vooraleer hij in 2014 benoemd werd  om het provinciaal HR Departement te leiden. In 2017 promoveerde hij tot Liljiang partijsecretaris waar hij aanbleef tot hij in 2021 vicegouverneur werd. Twee van zijn voormalige bazen zijn al veroordeeld voor corruptie. Provinciaal partijsecretaris tussen 2001 en 2011 Bai Enpei kreeg de doodstraf met twee jaar uitstel omdat hij op illegale wijze 247 miljoen activa verzamelde. De straf werd later omgevormd in levenslang. Zijn opvolger als Yunnan partijsecretaris Qin Guangrong kreeg 7 jaar cel omdat hij voor 23 miljoen  smeergeld had aanvaard. Het is niet duidelijk of het ontslag van Cui-te maken heeft met Bai en Qin. Cui is de derde topman die sinds het nieuwe kabinet aantrad onder verdenking gesteld werd.

Donderdag werd aangekondigd dat er een onderzoek loopt tegen de gepensioneerde ondervoorzitter van het Chongqing Volkscongres Zheng Hong. Vrijdag was het de beurt aan voormalig onderpartijsecretaris Jiang Zhigang van de A.R. Ningxia. Twee toplui uit de financiële sector worden eveneens verdacht van omkoperij namelijk partijsecretaris en hoofd van de Beijing tak van de Bank of China Wang Jianhong en Wang Weijun die de Henan tak leidde van de China Development Bank .

SCMP

Print Friendly, PDF & Email