Aung Suu Kyi van Myanmar op bezoek in Beijing (upd)

De facto regeringsleidster Aung San Suu Kyi van Myanmar is sinds vandaag in China. Het is voor Suu Kyi het eerste buitenlandse bezoek buiten de landen van ASEAN. Haar regering die het in april dit jaar van de militairen overnam, houdt vast aan de oude goede relaties met Beijing. Ze zal de Chinese president en de premier ontmoeten gedurende een bezoek van vijf dagen.

Myanmar

Li Keqian en Aung San Suu Kyi


Myanmar zoekt sinds de politieke overgang naar een nieuw politiek evenwicht tussen de VS en China. Politiek heeft het land China nodig om te helpen bij het oplossen van de traditionele etnische conflicten langs de gemeenschappelijke grens. China speelt ook een grote rol in de economische ontwikkeling van Myanmar. Wat denken experts dat er zal besproken worden?
China is de belangrijkste buitenlandse investeerder in Myanmar en zijn grootste handelspartner. Er zijn aanwijzingen dat de nieuwe regering economisch verder op China wil steunen. Maar de economische relaties zijn de voorbije jaren nogal stormachtig geweest. Het belangrijkste samenwerkingsproject, de Myitsone stuwdam, is nog door de vorige regering opgeschort wegens te veel protest. Suu Kyi was tegenstander van het project. Wat gaat ze nu doen? Het project staat op de agenda van de besprekingen. Vorige week kondigde de regering een speciale commissie aan die een aantal projecten van stuwdammen opnieuw moet beoordelen. (upd) Op donderdag mocht Liu Zhenmin, Chinees onderminister van Buitenlandse Zaken, tegenover de pers bekendmaken dat  mevrouw Aung San Suu Kyi in besprekingen met premier Li Keqiang een toezegging had gedaan. De nieuwe regering van Myanmar zal een speciale commissie oprichten om voor de Myitsone Dam een oplossing te vinden die in het belang van de beide landen is.
Binnen twee weken start in Myanmar een vredesconferentie waarop alle gewapende etnische groepen uitgenodigd worden. Langs de Chinese grens wordt een zone gecontroleerd door Kokang, etnische Chinezen. Myanmar hoopt dat China de steun voor die rebellen van over de Chinese grens kan stopzetten en zo het vredesproces helpen.
Suu Kyi kreeg de Nobelprijs en activisten zetten haar onder druk om in Beijing de mensenrechten aan te kaarten. Alles wijst er echter op dat ze dit potje gedekt zal laten.
Hoe schatten de Chinezen Suu Kyi intussen in? Voor hen is ze geen icoon van de mensenrechten, maar een pragmatische politica. Reeds begin 2015, vóór ze aan de macht was, nodigde Beijing haar uit voor een gesprek met de CPC ‘van partij tot partij’. Ze ontmoette toen president Xi voor de eerste keer. Als politiek gevangene en oppositieleidster toonde Suu Kyi zich prowesters. Maar een Chinese diplomaat merkt in Global Times op dat Suu Kyi zich nooit negatief uitgesproken heeft over de relaties tussen China en Myanmar. Belangrijk is nog dat Myanmar op internationale fora zoals de vergaderingen van ASEAN geen standpunt tegen China in verband met de Zuid-Chinese Zee wil innemen.
Het strategisch belang van Myanmar voor China ligt vooral in de mogelijkheid om het Zuidwesten van China via Myanmar een directe uitweg naar de Indische Oceaan te bieden en daarbij de door de VS gecontroleerde straat van Malakka te vermijden.
Bronnen: South China Morning Post; Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *