Banden China-Venezuela nog hechter

Tijdens het bezoek aan Beijing van de Venezuelaanse president Maduro werden de vriendschapsbanden tussen China en Venezuela nog hechter. 22 overeenkomsten werden getekend onder meer op energievlak. Venezuela levert nu al meer olie dan Iran. Op landbouwvlak is er sprake dat Oekraïne grond zou verpachten aan China.

maduro chinaPresident Maduro brengt zijn eerste bezoek aan China als president, hoewel hij dit voorheen wel deed als minister van Buitenlandse Zaken. De relaties tussen de beide landen zetten deze onder het Chavez-tijdperk voort. President Xi pleitte voor verdere samenwerking op het vak van energie, landbouw, infrastructuur en financiën. Naar aanleiding van 40 jaar diplomatieke betrekkingen zullen volgend jaar een reeks culturele evenementen plaats grijpen. Maduro beklemtoonde de partij tot partij uitwisselingen en ook samenwerking op het vlak van industrie, landbouw, energie, transport, wetenschap & technologie. Hij riep de Chinese zakenwereld op een rol te spelen in de speciale economische zones in zijn land. Op internationaal vlak wil hij meer samenwerking tussen China en Latijns Amerika. 12 samenwerkingsovereenkomsten werden al getekend op het vlak van energie, onderwijs, landbouw en bouw.
Oliegigant Petroleo de Venezuela krijgt 14 miljard $ van China Petrochemical Corp om het Junin 1 olieblok te ontginnen dat 200.000 vaten per dag zal produceren. China ontvangt nu al dagelijks 600.000 vaten uit Venezuela dat daardoor derde invoerder wordt voor Iran. De Export-Import Bank of China leent staats petrochemiebedrijf Pequiven 390 miljoen $ voor de uitbouw van een haven en China Development Bank geeft een krediet van 5 miljard $ voor sociale ontwikkeling. Een overeenkomt met de CITIC-groep is het eens om vooruit te gaan met de goudontginning in Las Cristinas. Volgens economie-minister Ramirez die de reis voorbereidde zou nog een grote oliedeal over het blok Junin 10 in de pijplijn zitten. Beidahuang (cfr onder) mag 60.000 landbouwgrond gebruiken voor het cultiveren van graan, rijst en sojabonen.
Oekraïne
Minder opgemerkt is een overeenkomst die in juni zou gesloten zijn tussen het Xinjiang Production and Construction Corps (XPCC) en Oekraïens leidend agro-bedrijf KSG Agro. Het gaat over een plan dat loopt over 50 jaar en dat in een beginfase 100.000 ha goede landbouwgrond zou verschaffen ten oosten van Dnipropetrovsk hoofdzakelijk voor de groei van gewassen en het fokken van varkens. Volgens onderzoeker Ding Li bij Anbound Consulting zou de aangeboden oppervlakte kunnen groeien tot 3 miljoen ha. Volgens de Kyiv Post gaan het om een investering van meer dan 2,6 miljard $. In het verleden kochten/verpachtten de Beidahuang groep uit Heilongjiang 234.000 hectare in Argentinië en de Chongqing Grain Group landbouwgrond in Brazilië en Argentinië. In ruil voor de hoogwaardige grond die XPCC zou krijgen, zal deze Oekraïne helpen bij het upgraden van de landbouwtechnologie. De XPCC investeert ook in de Autonome Krim-republiek meer bepaald in infrastructuur waarbij een autosnelweg, een huizenproject van de regering en een brug door de Kerchstraat.  De  KSG Groep ontkent het gehele verhaal. Het is dan wellicht toevallig dat de Oekraïense minister van landbouw zich momenteel in China bevindt.
Bronnen: Peoples Daily, SCMP, http://www.laht.com
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *