Hevige tyfoon treft Parelrivierdelta (upd 2)


Typhoon hits coastEen ongewoon hevige tyfoon heeft zondag en maandag de zuidelijke kustprovincies getroffen. Er vielen doden en er is heel wat stoffelijke schade. Het verkeer dat bezig was op gang te komen na het Midherfstfeest (het maanfeest) werd grondig verstoord. De storm is afgezwakt, maar overheid en bevolking blijven waakzaam. Het is een hele opgave om het leven te normaliseren.

Usagi (‘konijn’ in het Japans, de naam die de storm kreeg), bereikte de dichtbevolkte Parelrivierdelta, komende van Taiwan en de Filippijnen. De wervelstorm haalde snelheden van 165 tot 180 km/u, dat betekent windsnelheden van 45 meter per seconde. Het Nationaal Meteorologisch Centrum had tijdig gewaarschuwd en hield de ontwikkeling van de storm nauwgezet bij. Er waren voorbereidingen getroffen en mensen geëvacueerd. Usagi ging richting Hongkong en kwam daar het eerst aan land. De stad was voorbereid en raakte een tijdlang afgesloten voor alle verkeer, maar toen veranderde de tyfoon plots van richting en ging op Guangdong aan, waar hij steden onder water zette, elektriciteit en communicatie ontwrichtte en enorme vernielingen aanrichtte. Het is in de zuidelijke kustprovincie Guangdong dat Usagi 29 dodelijke slachtoffers maakte. Acht van hen waren arbeiders die werkten bij de aanleg van de spoorlijn tussen Xiamen en Shenzhen: het huis waar zij beschutting zochten stortte in. De naburige provincie Fujian werd niet rechtstreeks geraakt, maar voelt al sinds vorige week vrijdag het effect van de regenstormen en de enorme golven van zeewater die de tyfoon met zich meebrengt. Een aantal steden raakte overstroomd. Daarom werden daar 80.000 mensen geëvacueerd en is er 50.000 man personeel opgetrommeld voor noodhulp. Intussen zijn er ook duizenden mensen geëvacueerd in Hunan, Centraal China. Ook daar veroorzaakt hevige regenval als nevenverschijnsel van de tyfoon grote wateroverlast en stoffelijke schade. Twee districten van Hunan zijn overigens nog aan het bekomen van de wervelstormen die eerder, in augustus, de provincie geselden.

Fujian reddingswerk

Fujian reddingswerk

De meeste slachtoffers (13) waren te betreuren in Shanwei, een prefectuur van Guangdong op 160 km van Shenzhen. In de dorpen die daar aan de kust liggen leverden sommigen, volgens de officiële krant China Daily, kritiek op het lokale waarschuwingssysteem dat volgens hen niet adequaat was en op de hulpverlening die te traag op gang zou komen. De overheid van Shanwei wijst er op dat tyfoon en stormvloed samenvielen, zodat overstromingen het werk bemoeilijkten. Er waren stroomonderbrekingen die 65% van het elektriciteitsnet deden uitvallen. De stad heeft zes medische teams naar de getroffen gebieden gestuurd, o.a. om epidemieën te voorkomen.

In Guangdong, waar Shanwei deel van uitmaakt, wordt intussen hard verder verder gewerkt aan de hulpverlening en begint de overheid de balans op te maken voor de hele provincie. Hier zijn 530.000 inwoners geëvacueerd. Miljoenen huishoudens ondervinden de gevolgen, meer dan 15.000 huizen zijn vernield, op een oppervlakte van duizenden hectaren zijn gewassen verloren gegaan. De regering van Guangdong raamt de directe schade op 17,7 miljard yuan (meer dan 2 miljard euro). Er is onmiddellijk 10 miljoen euro vrijgemaakt voor noodhulp (tenten, dekens, kleren). De toevoer van water en elektriciteit kon pas gisteravond helemaal worden hersteld in de gebieden Shantou en Shanwei die in de provincie het eerst en het zwaarst werden getroffen.

http://news.xinhuanet.com/english/video/2013-09/24/c_132744693.htm

Bronnen: Xinhua, China Daily, BBC

wreckage

Shanwei in Guangdong

Shanwei in Guangdong

            


Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *