Baosteel Groep en Wuhan IJzer-en Staalgroep smelten samen

De tweede en de vierde staalproducent van China bereiden een fusie voor, nu de sector wordt ‘geconsolideerd’. De Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie heeft bekendgemaakt hoeveel capaciteit in staal en steenkool dit jaar zal worden geschrapt en hoeveel banen er zullen verdwijnen.

staal2Baosteel uit Shanghai is de tweede Chinese staalproducent  en Wuhan Iron and Steel Group de vierde. Ze gaan samen herstructureren, zo heeft elk van de bedrijven afzonderlijk aan de beurs gemeld. Fusies zijn een middel om de staalsector te consolideren in een poging om de overcapaciteit tegen te gaan en het aandeel van de 10 grootste bedrijven te verhogen. In 2013 verklaarde de toezichthouder dat tegen eind 2015  de 10 grootste staalproducenten moesten instaan voor 60 % van de totale productie. In werkelijkheid bedroeg dit eind vorig jaar maar 34 %. In februari dit jaar zei de regering dat het op 3 tot 5 jaar tijd 100 tot 150 miljoen ton overcapaciteit zal laten wegwerken en 500 miljoen ton steenkool.
Dit weekend heeft voorzitter Xu Shaoshi van de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie op de zomersessie van het World Economic Forum in Tianjin de plannen voor dit jaar bekend gemaakt. Deze komen neer op 45 miljoen ton staal minder en 280 miljoen ton minder steenkool. Dit betekent dat 700.000 mijnwerkers en 180.000 staalarbeiders ander werk moeten krijgen. Xu zei er vertrouwen in te hebben dat de cijfers van dit jaar gehaald worden. De regering houdt dit en volgend jaar 100 miljard achter de hand voor reconversie en van dit bedrag gaat 20% naar de bedrijven die hoge resultaten halen. De Chinese staalproducenten produceren de helft van de wereldproductie aan staal en voerden vorig jaar 112 miljoen ton uit.
De twee betrokken staalgiganten beschikken samen over een marktkapitalisatie van $ 16 miljard. De winst van Baosteel daalde vorig jaar met 80% tot 714 miljoen yuan en Wuhan Iron & Steel maakte 7,5 miljard verlies. Als beiden samen gaan, is dit meteen een rivaal voor ArcelorMittal dat 97 miljoen ton produceerde vorig jaar. Over de herstructurering van de twee wordt nog onderhandeld. Wanneer dit proces afgerond is, wordt het resultaat ter goedkeuring voorgelegd aan de regelgever. De 2 bedrijven hebben de beurs gevraagd vanaf vandaag met de handel in aandelen te stoppen. Een update zou binnen 5 dagen volgen.
Bron: SCMP, FT, en.ce.cn

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.