Beibu-golf uitgebouwd als energie stockage hub naar ASEAN

China heeft donderdag een stappenplan ontvouwd om het stadscluster aan de Golf van Beibu uit te bouwen zodat de goederenhandel met de naburige ASEAN gemakkelijker wordt en de grondslag wordt gelegd voor een meer geïntegreerde industriële keten.

Het stedelijke cluster van de Golf van Beibu bevindt zich in het zuidwestelijke deel van China en grenst aan Guangdong, Hong Kong en Macao, evenals aan Zuidoost-Azië. Dit stappenplan dat al stond in het 14-de vijfjarenplan voor het gebied somt een reeks gedetailleerde ontwikkelingsplannen op die de nadruk leggen op sectoren van energieopslag, maritieme economie tot infrastructuurverbindingen en digitalisering.

Een bijzondere focus ligt op energie. Zoals in het plan wordt opgemerkt, zal de regio steunend op de huidige faciliteiten zoals de Beihai-ontvangstterminal voor vloeibaar aardgas (LNG) zal worden uitgebouwd in een offshore aardgas hub en een olie- en gasopslagbasis. De regio belooft ook om de invoer van grondstofproducten uit te breiden, de capaciteit van de invoer van landbouwproducten te verbeteren, de distributie van ruwe olie, erts, kolen en andere goederendistributietransacties en toeleveringsketens te ontwikkelen en de samenwerking met ASEAN te versterken. De regio is tevens van plan om een bilateraal China-ASEAN-experiment voor bedrijfsinnovatie in lokale valuta te lanceren en een ASEAN-gericht prijs- en handelsplatform in yuan te bouwen. De huidige faciliteiten voor zowel LNG als olieproducten zijn verre van voldoende, aldus directeur Lin Boqiang van het China Center for Energy Economics Research bij de Xiamen University.

De totale Chinese LNG-invoer bedroeg in 2021 bijna 80 miljoen ton, waarmee het volgens douanegegevens de grootste LNG-importeur ter wereld is. Vermis de energiehandel met ASEAN tamelijk klein is, kan de opslag hub kleiner zijn dan deze in het oosten van het land, aldus nog Lin. De graan– en handel in andere goederen is echter omvangrijker.

Afgezien van het uitbouwen van de regio tot een belangrijke opslag- en transportbasis voor energiebronnen, belooft het plan de ontwikkeling van de maritieme economie in de regio te versnellen en zal het de samenwerking en de bouw van grensoverschrijdende industriële en toeleveringsketens met ASEAN-landen en andere RCEP economieën verder zetten.

Tegen 2025 moet het stedelijke cluster van de Beibu Golf verder ontwikkeld zijn waarbij de verstedelijkingsgraad van de regio met 5 procentpunten zal toenemen. Het niveau van geïntegreerde ontwikkeling zal blijven verbeteren. Het stedelijk cluster van de blauwe baai met een prachtige omgeving, een levendige economie en een kwaliteitsvol leven zal in eerste instantie afgewerkt zijn, aldus nog het plan. In 2021 was ASEAN voor het tweede jaar op rij de belangrijkste handelspartner met een bilaterale goederenhandel van $ 872 miljard.

Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *