Volgt John Lee Carrie Lam op?

Nadat Hongkongs Chief Executive Carrie Lam bekend maakte geen kandidaat te zijn voor een tweede ambtstermijn en de pas afgetreden nummer twee van de regering John Lee wel, lijkt het waarschijnlijk dat John Lee Lam opvolgt. John Lee geniet ook de steun van Beijing.

John Lee

Vorige week maandag maakte de huidige Chief Executive Carrie Lam bekend dat ze om familiale redenen geen tweede ambtstermijn ambieert. Prompt nam de nummer twee John Lee Ka-chiu ontslag uit de regering om bekend te maken dat hij onmiddellijk zijn kiescampagne voor Chief Executive zal voorbereiden. Vandaag geeft hij daarover meer bijzonderheden; Hij kreeg onmiddellijk steun van politieke en zakelijke zwaargewichten zoals uittredend Carrie Lam Cheng Yuet-ngor zelf en voorganger Leung Chun-ying. Lee dankte Lam voor zijn aanstelling als minister voor veiligheid in juli 2017 en die als minister voor administratie in juni 2021

Politie loopbaan

De 64 jarige Lee trad in 1977 in dienst bij de regering als inspecteur op proef bij de politie en werd in juli 1997 gepromoveerd tot hoofdinspecteur, kort nadat Groot-Brittannië Hong Kong aan China had teruggegeven. In 2003 werd hij benoemd tot assistent-commissaris van politie. Lee bleef opklimmen bij de politie en werd in 2010 plaatsvervangend commissaris, voordat hij in 2012 werd benoemd tot ondersecretaris voor veiligheid in de regering van Leung Chun-ying. Toen Lam Leung in 2017 opvolgde, verhief ze Lee tot secretaris voor veiligheid, een rol die hem vooraan plaatste tijdens een van de meest uitdagende tijden in de geschiedenis van Hong Kong. In september 2018 verbood hij de onafhankelijkheidsgezinde Hong Kong National Party, wat de eerste keer was dat een politieke partij op grond van de Societies Ordinance onwettig werd verklaard sinds 1997. In augustus 2019 verdedigde Lee het gebruik van geweld door agenten tegen demonstranten wanneer deze  actie ondernamen die hun veiligheid bedreigde. Lee werd een van de 11 vasteland- en lokale functionarissen die door de Verenigde Staten werden gesanctioneerd vanwege de nieuwe veiligheidswet en vermeende aanvallen op de burgerlijke vrijheden. Omgekeerd leverde zijn vastberaden houding de steun van Beijing op. Woensdag zou het verbindingscomité met Beijing aan de leden van het kiescomité hebben laten weten dat Lee de enige kandidaat is die de steun van de centrale regering geniet.

Vereisten

Carrie Lam bij het inzweren van John Lee als chief Secretary

Directeur Xia Baolong van het Hong Kong and Macau Affairs Office bij de regering zei vorig jaar dat de leider van Hongkong ‘resoluut moet zijn in het waarborgen van de nationale veiligheid, in staat moet zijn om de vele problemen van de stad op te lossen, het publiek moet dienen met praktische acties, alle sectoren moet verzamelen en verenigen en ijverig moet werken’. Inzake ordehandhaving en veiligheid heeft hij zijn sporen verdiend. Zijn onervarenheid qua economie en financiën zijn een minpunt, maar hij kreeg al de steun van de huidige minister van Financiën Paul Chan. Vooral het leiding geven aan de administratie van 180.000 personeelsleden en het verbeteren van de leef voorwaarden van de Hongkong bewoners blijft een harde dobber. De nominaties voor de verkiezingen van 8 mei zijn open, maar tot nog toe zijn er nog geen andere zwaargewichten aangemeld.

SCMP, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.