Beijing vervangt Hongkong in de top 5 van wereldsteden

In de twaalfde en recentste rangschikking ‘2020 Global Cities Index’ van A.T. Kearney klimt Beijing voor het eerst in de top 5 van wereldsteden en laat Hongkong achter zich. Ook andere Chinese steden stijgen. Bij de recentste IATA cijfers zijn door de invloed van de pandemie de vier grootste luchthavens nu Chinees.

Het managementadviesbureau A.T. Kearney maakt al 12 jaar aaneen een rangschikking op van de wereldwijde steden. De huidige versie is gebaseerd op gegevens van voor de Covid-pandemie en omvat dit jaar 151 steden uit alle continenten, 21 meer dan vorig jaar. De top vier plaatsen blijven ongewijzigd  New York, Londen, Parijs en Tokio. Beijing komt voor het eerst in de top vijf en laat Hongkong op de zesde plaats. Singapore daalt van de zesde naar de negende plaats. Shanghai stijgt van de 19-de naar de twaalfde plaats. Brussel staat op de veertien, Amsterdam op de 23.Wanneer naar de verwachte toekomst gekeken wordt, zijn de rollen omgekeerd en staat Amsterdam op de negende plaats en Brussel maar op de 29-ste. Op deze ‘Outlook’ lijst gaat Melbourne er het sterkst op vooruit en ook Abu Dhabi en Dubai maken een aardige sprong omhoog. Het rapport vindt overigens dat vooral Chinese steden en die uit het Midden Oosten snel omhoog springen. Ook Guangzhou en Shenzhen maken een goede beurt. Bij de tweederangs steden worden ook  Nanjing, Hangzhou, Qingdao, Chongqing en  Chengdu vermeld. Naast Wuxi en Ningbo haalden nog 6 steden uit de delta van de Jangtse de top 100.

Skyline Beijing

Het rapport verklaart de opgang van China aan de persoonlijke welvaart, de innovatie en de overheidsscores. In het Midden Oosten wordt de vooruitgang toegeschreven aan de nationale transformatie en economische diversificatie in de Golfstaten als aan de blijvende sterke prestatie van Israël. Het rapport stelt dat deze Chinese steden en die uit het Midden Oosten snel hun Europese en Noord Amerikaanse gelijken inhalen.

IATA

De luchtvaartorganisatie IATA houdt in haar recentste cijfers echter wel rekening met de COVID-gevolgen en de resultaten zijn verrassend. Shanghai heeft Londen onttroond als ‘s wereld meest verbonden stad. IATA stelt vast dat Londen een val met 67% kende in luchtverbindingen. De vier meest verbonden steden zijn nu Chinees namelijk Shanghai, Beijing, Guangzhou, en Chengdu. Grote transporthubs als Londen, New York en Tokio zijn hard getroffen door de dramatische vermindering van hun vluchten. Ook Bangkok en Hongkong zagen beiden een teruggang met 81%. De IATA beweert zelfs dat de pandemie een eeuw van vooruitgang qua verbindingen tussen steden ongedaan heeft gemaakt.

Bronnen: CGTN, BBC, https://www.kearney.com/global-cities/2020

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *