Carrie Lam stelt beleidsprioriteiten voor

Tijdens haar vierde en langste regeerverklaring heeft
Chief Executive van Hongkong Carrie Lam de prioriteiten bepaald voor Hongkong waarvan het bnp dit jaar meer dan 6% lager zou uitvallen. Intern wil ze de grondwettelijke orde herstellen en verzoening nastreven. Extern wil ze de banden met het vasteland aanhalen en de rol van Hongkong uitspelen als bemiddelaar tussen China en de rest van de wereld.

Meer dan een maand later dan verwacht heeft Carrie Lam voor de vierde maal haar beleidsprioriteiten voorgesteld. De toespraak in de Legco die meer dan 120 minuten duurde, was dan ook haar langste beleidsverklaring. De oppositie bleef manifest afwezig uit protest tegen de diskwalificatie van een aantal wetgevers. Vijf grote lijnen lopen door het rapport.

‘Personen met slechte bedoelingen hebben de gecompliceerde situatie te Hongkong misbruikt om bewust het publiek te misleiden’ stak ze van wal. ‘Hongkong vertegenwoordigde een gapend gat qua nationale veiligheid en de grondwettelijke orde herstellen evenals het politiek systeem beschermen van chaos blijven dringend prioritair’. Na het invoering op 30 juni van de nationale veiligheidswet zullen nog twee stukken wetgeving geamendeerd worden om de procedures te versterken rond de beloften van trouw aan de stad en de grondwet door wetgevers, rechters en ambtenaren. Voor jongeren onder de 18 die vorig jaar betrokken waren bij de protesten wordt een zachtere benadering nagestreefd als de jongeren hun fout erkennen. De ethiek en het karakter van leraren zal onderzocht worden door het Education Bureau dat in actie kan treden in het geval van ernstig wangedrag. Twee leraren werden recentelijk ontslagen waarvan één in de klas discussieerde over onafhankelijkheid.

Tweede belangrijke as van haar beleidsverklaring is de integratie met het Gebied van de Grote Baai. De Stock Connect trading schema’s tussen de beurs van Hongkong enerzijds en de beurzen van Shenzhen en Shanghai zullen worden verbeterd. Verlieslatende beursgenoteerde biotech firma’s uit Hongkong zullen open staan voor investeerders uit het vasteland en aandelen op China’s STAR-markt voor de investeerders uit Hongkong. De Airport Authority Hong Kong zal aandelen kopen in de (onderbenutte) luchthaven van Zhuhai en er mee samenwerken om tot een luchthavencluster van wereldklasse te komen. Voor meer jeugdwerkgelegenheid zullen ondernemingen met operaties zowel te Hongkong als in het gebied van de Grote Baai aangemoedigd worden 2000 banen aan te bieden aan lokale afgestudeerden om op het vasteland te gaan werken.

Hierbij komen we aan bij het derde onderwerp: de economie die naar verwachting dit jaar met 6,1% zal achteruit gaan. Een vastgoedtaks op commercieel vastgoed zal worden geschrapt. Lam wil ten aanzien van de buitenwereld de rol van Hongkong als bemiddelaar tussen China en de rest van de wereld opvoeren.

Het gevecht tegen Covid-19 was uiteraard ook een belangrijk thema. Een aantal Chinese vaccins kunnen door Hongkong gebruikt worden indien nodig, aldus Lam. Gisteren kwamen er in Hongkong 92 besmettingen bij, het hoogste aantal sinds 5 augustus. Tijdens haar recente gesprekken met Chinese topverantwoordelijken kreeg ze te horen dat de grenzen met de provincie Guangdong nog niet open gaan en werd ze er aan herinnerd dat de viruscontrole thuis prioritair is. In het licht daarvan denkt Lam aan een universeel testschema voor de gemeenschap, maar ze verschafte geen verdere details hierover.

De vijfde en laatste prioriteit was meer huisvesting aan te bieden, zij het dat dit thema minder prominent was dan vorige jaren. Lam verklaarde 330 ha grond geïdentificeerd te hebben waarop de volgende 10 jaar 116.000 sociale woningen zullen worden gebouwd. Nieuw was 90 ha op een oude spoorwegsite die goed zou zijn voor 70.000 huizen. Personen die al lang op een wachtlijst staan zouden een cashtoelage ontvangen. Ook hotels en gasthuizen met lage bezetting zouden omgevormd worden tot voorlopige huisvesting. Voor haar gigantisch Lantau Tomorrow Vision grondherwinningsproject wordt 71 miljoen $ uitgetrokken voor een voorbereidende studie.

De afwezige oppositie bestempelde de toespraak van Lam als een napraten van Beijing. De beurs reageerde echter gunstig.

Bronnen: SCMP, FT

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

1 comment for “Carrie Lam stelt beleidsprioriteiten voor

  1. hahaha
    28 november 2020 at 23:37

    ”Na het invoering op 30 juni van de nationale veiligheidswet zullen nog twee stukken wetgeving geamendeerd worden om de procedures te versterken rond de beloften van trouw aan de stad en de grondwet door wetgevers, rechters en ambtenaren. ” Misschien moet HK de Franse wet volgen om strafbaar te stellen om politie te filmen. Want de laatste jaren worden erg veel politie familieleden bedreigd. Er is nu een protest in Frankrijk vanwege deze wet. Mensen die politie filmen in HK is niet strafbaar, maar mensen die relschoppers filmen worden wel in elkaar geslagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar