Gezondheidssysteem ook voor de armeren

China ontplooit diverse initiatieven om de gezondheidszorg ook voor de arme bevolking toegankelijk te maken. Ze variëren van de bouw van gezondheidscentra, meer middelen voor de ziekteverzekering en lagere prijzen voor geneesmiddelen tot en met zorgcentra voor arme gehandicapten.

Gratis onderzoek in Guizhou

Volgens officiële gegevens bezit China het grootste netwerk voor volksgezondheid en met 1,35 miljard personen is 95% van de bevolking gedekt. Sinds 2015 heeft de regering de bouw ondersteunt van 3448 gezondheidscentra in de townships/gemeenten, 14.000 in de dorpen en heeft het 14.000 huisartsen naar de arme gebieden gestuurd.

Sinds 2018 heeft de regering elk jaar 12 miljard yuan geïnvesteerd om de medische omstandigheden in de armste regio’s te verbeteren.  Alle 832 arme kantons beschikken nu over minstens een openbaar ziekenhuis en elke gemeente of dorp heeft een gezondheidskliniek met gekwalificeerde medische hulpverleners, aldus Wang Jianjun van de National Health Commission. Ook werd de afgelopen jaar 36 miljard yuan besteed om de ziekteverzekering van personen in de arme regio’s te dekken.

Gratis raadpleging in Tibet

Daarnaast zijn de prijzen van meer dan 110 geneesmiddelen verminderd met 54%. Zij met ernstige ziekten kunnen naar aparte ziekenhuizen voor behandeling en dit systeem wordt ondersteund door een monitoringkader om mensen te lokaliseren die arm zijn en hulp nodig hebben.

Om te verhinderen dat een handicap armoede veroorzaakt, heeft China veel zorgcentra gebouwd voor personen met een handicap. De 70 jarige Li Zhide is aan rechterarm en been gehandicapt na een auto-ongeval. In het zorgcentrum van Zhumadian (Henan) krijgt hij naast gratis maaltijden en gezondheidszorg ook professionele verpleging. In totaal leven 45 arme gehandicapten in het centrum dat beschikt over een goed ontworpen woonkamer, behandelkamer, kantine en verzorgingsapparatuur. De stad Zhumadian telt ruim 103 dergelijke zorgcentra met 2016 ernstig gehandicapte personen. Nog 12 centra zijn in aanbouw.

De National Health Commission heeft de afgelopen 5 jaar teams met 800.000 gezondheidswerkers naar de arme gebieden gestuurd. De Gezondheidscommissie onderzoekt nog methodes om jonge afgestudeerde artsen te stimuleren in de rurale gebieden te gaan werken. In de provincie Yunnan is de subsidie voor hen opgetrokken van 300 tot 500 yuan

Bronnen: CGTN, Xinhua, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *